SVI VOLE TA DVA DANA: Evo kako vikend utiče na vaše zdravlje?

Porodica i zdravlje
SVI VOLE TA DVA DANA: Evo kako vikend utiče na vaše zdravlje?
.

Proučavanjem navika i istraživanjima, naučnici su došli do zaključka šta treba raditi vikendom, da radna sedmica bude bolja.
Petkom ujutro, sve je lakše, jer znamo da dolazi vikend.

Međutim, naučnici kažu da večera tog dana može negativno uticati na nas, posebno ako otiđete u restoran. Istina je da večera u restoranu može biti zdrava, ali realnost je vjerovatno puno drukčija. Naučnici su otkrili da je u nešto više od 90 posto svih restorana povećan broj kalorija u jednom obroku, odnosno da premašuje 1.200 kalorija koliko se preporučuje. Istraživanje objavljeno u “Journal of Academy of Nutrition and Dietetics” kaže da ovo može uništiti sve zdravo što ste pojeli tokom sedmice, prenosi “Ordinacija“…

Subota ujutro

Trebali iste uskladiti ritam spavanja vikendom i radnim danima, jer ćete se tako lakše buditi tokom sedmice, a i biti odmorniji. Pa sebi namjestite alarm i vikendom i ustanite barem u otprilike isto vrijeme. Ako ste jako umorni, produžite san za dvadesetak minuta vikendom, a sve više od toga poremetit će ritam spavanja.

Subota popodne

Izležavate se nakon subotnjeg ručka i planirate kako ćete u ponedjeljak u teretanu. Ali u roku od 72 sata nakon zadnjeg treninga mijenja se način na koji srce pumpa krv pa bi zbog izležavanja vikendom trening prvog radnog dana mogao biti kao da ste se prvi put pojavili u teretani.

Tokom sedmice nemojte rješavati zaostatke. Isto tako, ako ne vježbate, nemojte se pretrgati tokom vikenda jer jedino što ćete od toga dobiti je upala mišića.

Nedjelja ujutro

Od straha da će vikend proći brzo, nedjeljom obično idemo u duge šetnje s ljubimcima, čistimo dom, družimo se s prijateljima ili gledamo dobru seriju, a zbog svega toga, kažu naučnici, zaboravljamo piti vodu. Bez obzira na to hoćete li biti fizički aktivni ili malo više odmarati, ne smijete dozvoliti organizmu da dehidrira, jer zbog toga se u ponedjeljak možete osjećati neraspoloženo. Kako nam prvi radni dan inače pada teško, dehidracija bi ga mogla učiniti još težim.

Ne propustite