MOGUĆE JE: Uz pomoć ovih trikova, RAČUN ZA STRUJU će vam se prepoloviti!

Sve za dom
MOGUĆE JE: Uz pomoć ovih  trikova, RAČUN ZA STRUJU će vam se prepoloviti!
.

Stručnjaci upozoravaju da bi uštede električne energije mogle biti i do 50 odsto, a samim tim i prepolovljeni računi za struju ako bi se građani pridržavali svih ovih pravila.

Savjeti kako da vam račun za struju bude znatno manji:

-Ako vam je na zgradi/stanu dobra izolacija i ispravna stolarija, znatno ćete uštediti pri zagrijavanju prostorija. Takođe, pazite da vam radijatori nisu prekriveni teškim zavjesama koje će sprječavati toplotu da se širi.

-Izbjegavajte iskuhavanje veša na 95 stepeni u veš mašini. Današnji praškovi su efikasni i na temperaturama od 40 do 60 stepeni, pa su samim tim i veće uštede električne energije.

-Frižider je neophodno redovno čistiti kako se ne bi nakupio led, a termostat podesiti na temperaturu od 3 do 5 stepeni.

-Preporučljivo je tuširanje umjesto kupanja u punoj kadi, na taj način potroši se dva puta manje vode i struje.

- Kompjuter i monitor treba staviti u slip-mod kad se ne koriste, oni godišnje potroše više od 1.000 kilovat sati.

- Mašinu za sudove uključujte uglavnom noću, kada je struja jeftinija i samo onda kada je mašina zaista puna posuđa. Takođe se preporučuje da bojler uključujete po jeftinijoj tarifi.

-Gasite sijalice kad napuštate prostorije, a bilo bi dobro i da obične sijalice zamjenite štedljivim.

-Osnovni uslov za niže račune za struju ipak je da se što više ovih uređaja koristi u toku noći kada je struja četiri puta jeftinija nego tokom dana.

-Uštede na kućnim aparatima su moguće čak i kada se oni koriste danju. Na primjer, ako se ručak kuha sa poklopljenom posudom, potrošnja energije je deset odsto manja nego kada se hrana sprema bez poklopca.

-Peglanje gomile osušenog veša odjednom isplativije je nego da se ista ta količina veša pegla u nekoliko navrata u toku dana.

-U zimskim danima se velike uštede struje mogu postići i pažljivim odabirom uređaja za dogrijavanje. Grijalice i kalorifere trebalo bi izbjegavati, jer, primera radi, troše tri puta više struje nego klima-uređaji. Najbolje je odlučiti se za mermerne ploče ili TA peći koje akumuliraju toplotu tokom noći.

-Najveće dugoročne uštede struje postižu se instaliranjem grijanja po utrošku u stanu. Ovaj vid grijanja više se isplati od daljinskog, pošto mjesečni račun može biti i za trećinu niži. Grijanje po utrošku se najviše isplati u zgradama koje su termički izolovane gdje se samom ugradnjom kalorimetara može uštediti 40 odsto energije, bez bilo kakve štednje.

 

Ne propustite