KULTNI STIHOVI

DUBOKA STAROST: Evo kako danas živi Selma iz pjesme “Bijelog dugmeta”

Objavljeno:07.12.2017 - 11:14
A A A Times Arial

Selma pripada čuvenoj porodi Borić iz Zenice. Otac Asko, predratni zenički ljekar, humanista i boem, sa suprugom Rahelom imao je dvije kćerke. Selmina sestra Nura-Marija bila je takođe ljekar, a ime(na) je dobila po majkama svojih roditelja.

-Selma nam ne dozvoljava da padne u zaborav. Najčešće vesela i puna života, nekad sjetna i tužna, ali uvijek raspoložena za razgovor, dogovor i nove planove. Iako troši 84. godinu života njena riječ i dalje podstiče i oplemenjuje.

Tu bakicu drži bezgranična ljubav, koju je ponijela iz najranije mladosti.

Ovo su riječi Nikole Vukolića, književnika i urednika Kočićeve zadužbine iz Banjaluke, koja priprema novo izdanje knjige poezije pod nazivom “Selma putuje na fakultet”. Autor je Selma Borić Fundrulja, u koju je davno, prije više od šest decenija, bio zaljubljen banjalučki humorista Vlado Dijak. On joj je posvetio sada već kultnu pjesmu “Putuj, Selma, i molim te ne naginji se kroz prozor”, u sjajnoj interpretaciji Željka Bebeka i “Bijelog dugmeta”.

Samujem kao svaka starica. Rijetko putujem. Nedavno mi je umrla i sestra Nura-Marija u Mostaru i sve je manje onih ljudi s kojima sam provela život. Odem do dućana, popričam sa poznanicima i to je sve – kratko je kazala Selma Borić Fundrulja, inženjer građevine u penziji.

Sada i Selma, mada u dubokoj starosti, piše poeziju.

Iako im je život išao različitim putevima Selmu Borić i Vladu Dijaka opet je spojila je ista ljubav. Prema poeziji.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!