Izgledaju magično i nestvarno, ali ova mjesta zaista postoje na Zemlji

Zanimljivosti
Izgledaju magično i nestvarno, ali ova mjesta zaista postoje na Zemlji
.

Ponekad fotografije napravljene na Zemlji mogu izgledati tako magično i nestvarno, kao da se ne radi o našoj planeti.

Vjerovatno ste i sami za vrijeme gledanja megapopularnog "Avatara" u 3D tehnologiji pomislili kako je svijet mašte Jamesa Camerona bolji od svega što možete doživjeti u stvarnom svijetu. Srećom, to baš i nije tako. Uprkos tome što mi ljudi imamo dugu historiju uništavanja naše jedine planete, još uvijek na njemu postoje mjesta koja svojom ljepotom bez srama mogu stati rame uz rame  onima iz mašte.

 

1. JEZERO HILLER, PINK JEZERO, ZAPADNA AUSTRALIJA

1.) Lake Hillier, "The Pink Lake," Western Australia

Jezero Hillier je jezero roze boje na Srednjem ostrvu u Zapadnoj Australiji. Srednje ostrvo je najveće od ostrva i ostrvaca koji čine Recherche arhipelag, grupu od oko 105 ostrva i preko 1.200 "prepreka za brodove". 

Smatra se da su za boju ovog jezera, kao i onog u Retbi (Senegal, Dakar), odgovorne crvene halofilne bakterije koje obožavaju slane sredine. Mikroorganizmi Dunaliella salina i Halobacteria bogato naseljavaju slane kore ovih solima bogatih jezera. Oni proizvode pigment boje jagode koji absorbuje i koriste sunčevu energiju da bi proizveli još energije svojim metaboličkim procesima. Boja nije refleksija organizama koji žive u vodi, jer i kada se izdvoji u boce ona zadržava nježno rozu boju.

 

2. DUGINE PLANINE, GEOLOŠKI PARK GANSU - KINA

2.) Rainbow Mountains, Gansu Province, China

Dugine planine "The Rainbow Mountains" bukvalno oduzimaju dah! Nalaze se u geološkom parku Gansu u Kini. Živopisne boje, za koje se najprije pitate da li je u pitanju Photoshop, zapravo potiču od rezervi minerala i crvenog pješčara koji se taložio tokom proteklih 24 miliona godina.

 

3. ANTARKTIK

3.) Antarctica

Ovi zaleđena predjela Antarktika su vjerovatno posljednja mjesta na Zemlji koja ne 'vrve' ljudima, a daju spektakularne fotografije kao što je i ova.

 

4. LEDENA PEĆINA GLEČERA MENDENHALL NA ALJASCI

6.) Mendenhall Glacier, Alaska, USA

Fascinantne ledene pećine koje su nastale usljed topljenja glečera Mendenhall na Aljasci prava su atrakcija za turiste, a zbog jedinstvene ljepote čije vrijeme, nažalost, otkucava, ovo neobično mjesto iz mjeseca u mjesec privlači sve više ljudi.

 

5. 'VODOPAD BOGOVA', GODAFOSS ISLAND

7.) Goðafoss, Iceland

Magični vodopad u obliku potkovice smješten je u divljini na sjeveru zemlje, a naročito je spektakularan tokom oštrih islandskih zima, kada duboki snijeg doprinosi bajkovitom utisku.

 

6. JEZERO ABRAHAM, ALBERTA, KANADA

9.) Abraham Lake, Alberta, Canada

Jezero Abraham umjetno je jezero u zapadnoj Alberti u Kanadi. Nastalo je 1972. godine, a nazvano je prema Silasu Abrahamu, stanovniku doline rijeke Saskatchewan iz 19. stoljeća. Jezero je među fotografima poznato po fenomenu zamrznutih mjehurića zarobljenih ispod površine.

 

7. PJEGAVO (TAČKASTO) JEZERO, KANADA

11.) Spotted Lake, Osoyoos, British Columbia, Canada

Smješteno u dolini Oskogan, British Columbia, Pjegavo (tačkasto) jezero je jedno od najbogatijih prirodnih izvorišta minerala na Zemlji. Bogato je sulfatom, magnezijem, kalcijem i natrijem, kao i drugim mineralima, te manjom dozom srebra i titanijuma.

Tokom ljeta, kada se voda iz jezera ispari, u njemu ostaju minerali koji formiraju kružne prirodne bazene. Svaki bazen ima različitu boju, ovisno o vrsti i koncentraciji minerala, čineći ovo jezero jedinstvenim prizorom.


8. BAJKALSKO JEZERO, SIBIR, RUSIJA

12.) Lake Baikal, Siberia, Russia

Od januara do maja jezero je zamrznuto i tada je posebne ljepote.  Pod uticajem vjetra, valova, temperaturne razlike, smrzavanja i sunca iz vode se izdižu  komadi leda  prema nebu i stvaraju prekrasna, tirkizna lica Bajkalskog jezera.

 

9. TALAS (THE WAVE), ARIZONA

13.) The Wave in Paria Canyon-Vermillion Cliffs Wilderness, Arizona, USA

Ova neobična geološka kreacija, smještena blizu granice Arizone i Jute, već decenijama predstavlja nezaobilaznu tačku na maršutama brojnih planinara, kampera, ali i fotografa koji ne štede vrijeme ne bi li uhvatili svu njenu veličanstvenost u različito doba dana, pa i godine.

 

10. LETEĆI GEJZIR, NEVADA

14.) Fly Geyser, Nevada, USA

Ovaj gejzir nije u potpunosti prirodna pojava, obzirom da je do njegovog nastanka došlo prilikom bušenja bunara. Iz razloga što završna kapa bunara nije dobro odrađena, došlo je ključanja i izbijanja minerala na površinu.

 

(pixelizam.com)

Ne propustite