Azijski ulagači oprezni zbog pada cijena sirovina, dolar ojačao

Svijet
Azijski ulagači oprezni zbog pada cijena sirovina, dolar ojačao
.

Na većini azijskih berzi u četvrtak su cijene dionica porasle, nakon oštrog pada dan prije, no slabost cijena sirovina drži ulagače na oprezu, dok je dolar ponešto ojačao.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7:30 sati bio u plusu oko 1,4 posto, nakon što je jučer potonuo 2 posto.

Porasle su i cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu, između 0,2 i 0,5 posto, dok su burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i na nekim drugim tržištima oslabili između 0,2 i 0,4 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7:30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Taj je indeks izgubio 4,7 posto u odnosu na svoju najvišu razinu u deset godina, dosegnutu 23. studenoga, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica od početka godine.

Kao i jučer na Wall Streetu, gdje je S&P 500 indeks blago pao četvrti dan zaredom, dionice u tehnološkom sektoru jutros su nadoknadile dio gubitaka od prethodnih dana.

Padaju cijene sirovina

No, pod pritiskom su i dalje dionice u rudarskom i energetskom sektoru jer posljednjih dana, nakon nedavnog znatnog rasta, padaju cijene sirovina.

Cijena bakra, koja služi kao svojevrsni pokazatelj situacije u svjetskom gospodarstvu zbog njegove široke primjene u industriji, pod pritiskom je zbog mogućeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

"Ako gledate rast kineske industrijske proizvodnje i cijene bakra u posljednjih deset godina, vidjet ćete da je bakar trenutačno malo preskup. Ne bi me iznenadilo da njegova cijena dodatno padne, ako se pojave naznake usporavanja rasta kineske industrijske proizvodnje", kaže Makoto Noji, strateg u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Pod pritiskom su posljednjih dana i cijene nafte. Jutros je, doduše, cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,3 posto, na 56,15 dolara, no jučer je potonula više od 2 posto.

I na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,3 posto, na 61,40 dolara, nakon što je jučer zaronila na najnižu razinu od polovice studenoga, prenosi Hina.

Zbog toga, ali i zbog mogućeg sukoba na Bliskom istoku nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela, na tržištima vlada oprez.

"Rekao bih da tržišta prolaze kroz fazu zdrave korekcije nakon što su snažno rasla posljednjih tri do šest mjeseci. Mislim da ne treba paničariti", kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 93,54 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,29 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 112,20 na 112,45 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,1800 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1840 dolara.

Ne propustite