ČUDESNI NEBODER: Prekriven je sa 2.000 stabala!

Zanimljivosti
ČUDESNI NEBODER: Prekriven je sa 2.000 stabala!
.

Pogledajte projekte talijanske arhitektonske tvrtke, čuvene diljem svijeta po 'šumovitim zgradama'

Talijanska tvrtka Stefano Boeri Architetti projektirala je neboder sav prekriven vegetacijom koji će se graditi u pariškom predgrađu Villiers-sur-Marne. Neboder će s vanjske strane prekrivati 2000 stabala, palmi i grmova; po fasadi, na krovi, po balkonima. U svojoj unutrašnjosti zgrada će imati luksuzne stanove, urede i dućane.

Pritom će stanovi s balkonima biti na višim razinama zgrade, dok će uredi i dućani biti na nižima. Neboder nazvan "Forêt Blanche" ("Bijela šuma") bit će visok 54 metra, imat će prostrane prozore kako bi zgrada bila što osunčanija prirodnim svjetlom i kroz njih će se pogled pružati na grad. Veći dio pročelja bit će izrađen od drveta.

Stefano Boeri Architetti je tvrtka koja je odranije poznata po izrazitom oslanjanju na arhitekturu s mnoštvom biljaka. U lipnju je objavila da do 2020. namjerava u kineskom gradu Liuzhouu izgraditi "šumski grad" u kojem će neboderi biti prekriveni sa 40.000 stabala i oko milijun biljaka. Dizajn će biti vrlo sličan kompleksu od dva tornja koje je tvrtka već projektirala u Nanjingu.

Još dva projekta tvrtka je izradila i za Lausanneu u Švicarskoj te za Utrecht u Nizozemskoj. Filozofija ove tvrtke je da se ne bavi projektiranjem samo u službi predstavljanja dekorativne arhitektonske strukture, nego da se pritom bori protiv klimatskih promjena, te da pridonosi bioraznolikosti gradova. Više projekata ove arhitektonske tvrtke pogledajte u galeriji.

(Express.hr)

 

Ne propustite