21. godišnjica masakra na Otoci: Poginulo 9, a ranjeno 38 Sarajlija

Bosna i Hercegovina
21. godišnjica masakra na Otoci: Poginulo 9, a ranjeno 38 Sarajlija
Danas se obilježava 21. godišnjica od masakra u ulici Žrtava fašizma kod broja 12 u sarajevskom naselju Otoka

Danas se obilježava 21. godišnjica od masakra u ulici Žrtava fašizma kod broja 12 u sarajevskom naselju Otoka, kada je poginulo 9, a teže i lakše ranjeno 38 Sarajlija, piše bh. novinska agencija Patria.

Tog 10. novembra 1993. godine, tri minobacačke granate ispaljene su sa agresorskih položaja iz pravca Nedžarića u momentu podjele humanitarne pomoći.

Tada su poginuli Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka.

Granatiranje Sarajeva bilo je svakodnevno, a u istom naselju samo nekoliko mjeseci prije smrt je izbjegao i bh. fudbaler Edin Džeko. Naime, 30. jula 1993. godine u ulici Ilije Engela granata je pala na igralište.

Poginulo je četvero civila, među kojima je bilo dvoje djece, a četvero je ranjeno. Džeko je u nekoliko svojih intervjua kazao da je tog dana želio izaći igrati fudbal, ali da mu majka Belma nije dozvolila.

– Nekoliko minuta nakon toga granata je pala na igralište. Njezina intuicija spasila mi je život – kazao je Džeko ranije.

Tada su poginuli Irma Hadžimuratović, Jasmin Terović, Elvira Hadžimuratović i Vera Kovačević.

Ne propustite