UNIŠTITE IH ZAUVIJEK: Izliječite ciste i miome sa ovom moćnom kombinacijom od DVA SASTOJKA!

Porodica i zdravlje
UNIŠTITE IH ZAUVIJEK: Izliječite ciste i miome sa ovom moćnom kombinacijom od DVA SASTOJKA!
.

Čuvarkuća je biljka koja se često koristi kao lijek u medicini. Interesantna je počevši od svog naziva, pa do ljekovitih svojstava.

Naziv je dobila zbog vjerovanja da čuva i štiti kuću i porodicu od požara, udara groma, vampira, i ostalih nepoželjnih pojava.

Čuvarkuća je mesnata, biljka, debelih listova složenih. U sredini biljke razvija se cvjetna stabljika koja nosi skup ružičastih cvjetova.

LJEKOVIT SOK IZ LISTA:

Analizom je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima. Čuvarkuća sadrži jabukovu i mravlju kiselinu . Njeno mesnato lišće bere se tokom ljeta. Kao i kod aloje, za liječenje se koristi svježe cijeđen sok iz listova koji pomaže kod nervnog rastrojstva.

Svježe zdrobljeni listovi ili iscijeđen sok djeluju na bradavice, čireve, kurje oči, i sunčeve pjege. Oblog od cijeđenog soka listova čuvarkuće pomaže u ublažavanju bolova.

RASTVARA CERUMEN U UHU:

Ipak, svjež sok čuvarkuće od pamtivjeka se koristi kao terapija za upalu uha, naročito ako je posljedica nakupljanja cerumena sekreta. Sok čuvarkuće ga rastvara, što dovodi do popuštanja pritiska u ušima.

Ako vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite i iscijedite u uho par kapi soka. On u ušnoj šupljini treba da stoji kratko.

Kad je riječ o liječenju opekotina, potrebno je nešto više listića čuvarkuće iz kojih ćete sok istisnuti na bolno mjesto.

POMAŽE KOD ČIRA NA ŽELUCU:

Ako imate čir na želucu, probajte čaj od čuvarkuće. Jednostavno se priprema i veoma je ljekovit. U četvrt litra vode stavite 12 grama osušenih svježih listova čuvarkuće i kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Ujutro popijte šolju čaja na prazan želudac, a kasnije na svakih sat vremena po jednu kašiku.

Ovaj čaj je dobar i za ispiranje usta.

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica.Čuvarkuća je višegodišnja biljka. Ima debele sočne listove. Cvjeta od mjeseca jula do oktobra i u tom periodu se mogu skupljati listovi za čajeve.

Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće

Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, i bradavice, pjege, herpes te ispucalu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, uha i grla.

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

– 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće

– 1 čaša vrele vode

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije obroka.

Med i čuvarkuća kao prirodni lijek

Potrebno vam je:

– 500 grama domaćeg meda

– 300 grama listova čuvarkuće

Priprema lijeka:

Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti nekoliko dana.

Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste.

Ne propustite