Napeto na Bliskom istoku zbog Trumpove najave o Jeruzalemu: "To je igranje milijardama života"

Objavljeno:06.12.2017 - 17:58
A A A Times Arial

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i jordanski kralj Abdulah upozorili su u srijedu da bi američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela moglo pridonijeti jačanju ekstremizma.   

"Ignoriranje prava palestinskih muslimana i kršćana u Jeruzalemu samo bi pridonijelo ekstremizmu", rekao je kralj Abdulah u Ankari te dodao da je to rekao i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru u utorak.

"Nema alternative rješenju o dvjema državama a Jeruzalem je ključ za svaki mirovni sporazum i ključ stabilnosti cijele regije", rekao je kralj te naglasio da Palestinci moraju imati "svoj glavni grad, Istočni Jeruzalem".

Erdogan je pozvao na izbjegavanje svih koraka koji bi mogli izmijeniti pravni status Jeruzalema.

"Nitko nema pravo igrati se milijardama ljudskih života zbog vlastitih ambicija. Takav korak  će jedino ići na ruku terorističkim skupinama", rekao je turski čelnik.

U odvojenom priopćenju pozvao je cijeli svjet da se usprotivi takvoj odluci, dodajući da je sada važno da države koje još nisu priznale Palestinu to učine."Mir za sve bit će moguć tek onda kada se okonča izraelska okupacija Istočnog Jeruzalema, Zapadne obale i Gaze a Palestinci budu slobodni u svojoj domovini", rekao je Erdogan.

Izvanredni sastanak Arapske lige

ARAPSKA liga održat će u subotu izvanredni sastanak o američkim planovima da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, rekao je u srijedu voditelj palestinskog izaslanstva pri toj organizaciji.

Palestinci i Jordan zatražili su održavanje tog sastanka, koji će se održati u 15 sati po mjesnom vremenu, rekao je veleposlanik Diab al-Louh.

Uz to, Bolivija je u srijedu najavila da će zatražiti javni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog te američke odluke.

Bolivijski veleposlanik pri UN-u Sacha Sergio Llorentty Soliz rekao je da bi priznavanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela bila "nepromišljena i opasna odluka protivna međunarodnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti te da bi potkopala sve napore za mir u toj regiji i uznemirila cijelu regiju."

Nije poznato kada će se taj sastanak održati, prenosi Hina.