Pravo čudo prirode: MED KAO LIJEK

Porodica i zdravlje
Pravo čudo prirode: MED KAO LIJEK
.

Pčele posjeduju memoriju za vrijeme i prostor, sve rade kao jedna cjelina i točno se zna čiji je koji zadatak. Kada lete u mraku, one imaju dobru orijentaciju gdje se koji cvijet nalazi i dokazano je da prepoznaju 130 vrsta različitih mirisa.

One su pravo čudo prirode, one su inteligentne i marljive, a njihovim načinom života možemo se samo diviti. Naime zašto to kažemo za pčelu, pa upravo iz tog razloga što na način kako one žive i što proizvode čini ih posebnim.

Njihov proizvod zvan med, je jedinstveni, gusti sok što ga pčele medarice tvore od nektara raznolikog cvijeta u prirodi. To je najsavršeniji proizvod prirode, a u njemu se nalaze svi sastojci koji su potrebni ljudskom organizmu za očuvanje zdravlja.

Med sadrži: vitamine, minerale, prirodni šećer, organske kiseline, vitamin C i B kompleks, te fitokemikalije. U sebi sadrži i nešto peludnih zrnaca, a ima i mali postotak i bjelančevina. To je namirnica od davnina poznata čovjeku.

Med ima ljekovita svojstva: jača imunitet, daje energiju čitavom organizmu, potiče fizičku i psihičku aktivnost, brzo i potpuno se apsorbira, djeluje na razne infekcije i zaraze jer ima antiseptičko djelovanje, djeluje kao diuretik, pomaže kod liječenja dišnih tegoba, suhog kašlja, grlobolje, hunjavice, čisti krv od toksina, pomaže pri dizanju razine željeza, smanjuje masnoću u krvi, pomaže kod problema s očima itd.

Med se razlikuje po boji, sastavu, okusu i mirisu, pa je tako tamniji med bogatiji mineralima, ali bilo koji med da se konzumira nećemo pogriješiti.

Med od lavande

Ako uzmemo med od lavande on će nam pomoći kod grčeva, protiv nadutosti, djeluje na rad srca, pomaže u borbi protiv migrena, glavobolja, pospješuje mokrenje itd.

Med bagrema

Ako uzmemo med bagrema on će nam pomoći kod problema krvožilnog sustava, kod problema sa zatvorom, djeluje kod nervoze i nesanice, pomaže kod tegoba dišnih organa, djeluje umirujuće itd.

Med kestena

Ako uzmemo tamni med kestena on će nam pomoći kod problema s cirkulacijom, kod prevelikog umora, regulira rad želuca, crijeva, jetre i žuči, pomaže kod anemije itd.

Med od kadulje

Ako uzmemo med od kadulje on će nam pomoći kod prehlada za izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhij.

Postoji puno vrsta meda, ali jedan zadatak im je isti, a to je da nam mogu pomoći kod rješavanja zdravstvenih tegoba. Zato bilo koji med da uzmemo, njegova ljekovita svojstva će pronaći put i olakšati našem organizmu.

Med se može i kristalizirati, što znači da je to pravi prirodni proizvod. Naime mnogi misle da to nije pravi med, ali da pojasnimo, uslijed kristalizacije dolazi zbog odnosa fruktoze i glukoze, zbog mjesta skladištenja te temperature na kojoj se med čuva.

Ako je sadržaj glukoze viši, približava se sadržaju fruktoze te se tako med brže kristalizira, a uvijek ga možemo vratiti u tekuće stanje tako da ga zagrijavamo na vodenoj pari pri temperaturi ne višoj od 45 stupnjeva C.

Med nema rok valjanosti jer ako je on dobro zatvoren u staklene posude, smješten na sobnu temperaturu i u tamnu prostoriju, nema mogućnosti da se pokvari. Preporučuje ga se konzumirati drvenom ili plastičnom žlicom svako jutro i prije spavanja. Med ima važnu ulogu i u kozmetici za njegu kože, otklanja suhoću, daje joj vlažnost, hrani ju, vraća sjaj na lice, povećava tonus i dobar je u borbi protiv bora i akni.

Ne propustite