Albanska vlada uputila apel firmama da pomognu žrtvama poplava

Svijet
Albanska vlada uputila apel firmama da pomognu žrtvama poplava
.

Albanska vlada apelovala je na poslovnu zajednicu zemlje da pruži podršku, resurse i konkretnu humanitarnu pomoć mještanima koji su pogođeni poplavama od prošlog vikenda.

Ministar ekonomije i finansija Arben Ahmetaj, kao i ministrica za zaštitu poduzetništva Sonila Qato, uputili su apel tokom sastanka s vodećim predstavnicima poslovne zajednice širom Albanije.

Tražeći od poslovne zajednice da se pridruži vladinim naporima na pružanju humanitarne i druge vrste pomoći poplavama pogođenim mještanima, Ahmetaj i Qato kazali su da je u toku rad na procjeni gubitaka od poplava i utvrđivanja suma za obeštećenje pogođenim domaćinstvima i poslovnim prostorima.

-Od danas timovi provode terenske inspekcije kako bi procijenili obime šteta od poplava, ali je podrška poslovne zajednice pružanjem pomoći u hrani, vodi i odjeći neophodna - kazala je Qato.

Obilne kiše izazvale su poplave uglavnom  jugu Albanije u prošloj sedmici.

Vrijeme se poboljšalo i nabujale vode su se povukle i život se vratio u normalu.

Specijalna komisija za vanredne situacije saopćila je da se više od 80 posto evakuiranih porodica već vratilo svojim domovima, prenosi albanska novinska agencija ATA.

Ne propustite