Kako da vam se ne zalede cijevi u kući? Ovo su detaljne instrukcije

Objavljeno:06.12.2017 - 17:23
A A A Times Arial

Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomjeri u nadležnosti je potrošača. Zaleđene cijevi su veći problem onih koji imaju kuću, a ne onih koji imaju stanove.

Jedan od trenutno najvećih problema onih koji imaju kuću je pronalazak rješenja za zaleđene cijevi. Iz Vodovoda i kanalizacije dali su nam precizne informacije po ovom pitanju.

– Zaleđene cijevi su veći problem onih koji imaju kuću, a ne onih koji imaju stanove – kaže Vladimir Šobot iz Vodovoda i kanalizacije.

Ovo su detaljne instrukcije:

– Građani koji imaju vikendice ili kuće u kojima ne borave tokom zimskih mjeseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije i na taj način se obezbijede od eventualne štete.

Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.
– Da bi se sačuvali vodomjeri i tokom zimskog perioda i neometano mjerili potrošnju vode potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Vodomjerna skloništa trebalo bi da su obezbijeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomjeri u nadležnosti je potrošača.

– Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata, koji se ne grijju, trebalo bi blagovremeno obezbijediti, na taj način što ćete u okviru kućnih instalacija zatvoriti ventil koji je namjenjeni za ovaj dio mreže.

– Voda iz vodovodnih cijevi se ispušta na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem dijelu sistema i najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vrijeme “konzervira” točeća mjesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

Na proljeće otvaranjem ventila instalacije se pune vodom, a česme su automatski spremne za korišćenje.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!