ZAGAĐENOST ZRAKA U SARAJEVU/ SANELA SALIHAGIĆ ZA NOVI.BA: Nemamo maske koje mogu spriječiti prodor štetnih čestica

Bosna i Hercegovina
ZAGAĐENOST ZRAKA U SARAJEVU/ SANELA SALIHAGIĆ ZA NOVI.BA: Nemamo maske koje mogu spriječiti prodor štetnih čestica
.

Dolazak zime i početak sezone grijanja već godinama građanima Sarajeva predstavlja i početak velikih problema kada je u pitanju zagađenost zraka.

Prema posljednjim mjerenjima Svjetskog tima za kontrolu kvaliteta zraka (AQICN) u glavnom gradu BiH sinoć je izmjeren najzagađeniji zrak u Europi.

Sanela Salihagić iz J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za Novi.ba je kazala kako je trenutna izloženost građana Sarajeva sa prvenstveno visokim koncentracijama čestica prašine (PM 10), dok su drugi pulutanti u granicama.

"Ja mogu govoriti sa aspekta monitoringa kvaliteta zraka, a on je umnogočemu ovisan od vremenske prognoze kakva jeste. Mi do sada, za ovaj period od početka grijne sezone nismo imali nekih značajnijih prokoračenja sve do prije dva dana. Trenutno imamo dosta visoke vrijednosti. Najnovija prognoza vremena iz Federalnog Hidrometerološkog Zavoda ukazuje na mogućnost padavina u narednim danima. Mi na Ilidži primjećujemo neke slabe padavine. Tokom noći smo zabilježili pad koncentracija. I evo sada imamo porast na nekim stanicama, a na pojedinim stanicama i dalje padaju vrijednosti.

Izloženost građana, pogotovo Kantona Sarajevo je trenutno sa visokim koncentracijama PM 10 čestica, drugi polutanti su svi u granicama koji su predviđeni pravilnikom, tako da imamo utjecaj najviše PM 10 čestica koje prema mišljenjima ljekara ugroženoj populaciji stanovništva mogu da stvaraju smetnje u disanju i da izazovu pogoršanja već postojećih bolesti (astme, bronhitisa..). Prvenstveno osjetljive populacije, ali sigurno da ima utjecaja i na zdravu populacija, naročito u noćnim satima kada dolazi do daljnjeg pada temperature i nakupljanja čestica." - kazala je Sanela.

RAZLOG ZA UZBUNU

Naša sagovornica kazala je kako zakonske osnove da bi se proglasila neka od epizoda uzbune trenutno nema, s obzirom na nemamo stabilnu vremensku prognozu.

"Da bi se proglasila epizoda uzbune, trebaju da postoje zakonski propisani uslovi. U svakom slučaju neovisno od onih zakonskih propisa za građane, oni znaju da se u ovom periodu očekuju povećane koncentracije. Nažalost, sve dok nam je situacija sa energentima takva kakva jeste, imat ćemo i ove periode zagađenja zraka. Sarajevo za to posjeduje prirodne predispozicije. Trenutno jesu poprilično visoke koncetracije, pogotovo od jučerašnjeg dana, na nekim stanicama bilježimo preko 200 mikro grama po metru kubnom. To je poprilično visoko, i svima nama to smeta. Ako uzmemo u obzir da je tolerantna vrijednost 60 mikrograma po metru kubnom, znači 200 je značajno visoko." - kazala je Salihagić.

PREPORUKE GRAĐANIMA

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo građanima svake godine daje preporuke koje se ne odnose samo na ugroženu populaciju stanovništva ( djeca predškolskog uzrasta, trudnice, starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema i disajnih organa) već i za zdravu populaciju.

"Mi adekvatnih maski, koliko je nama poznato, na tržištu nemamo, hirurške maske ne mogu spriječiti prodor PM 10 čestica. One su jako sitne. Građani moraju znati da su PM 10 čestice veličine jedne sedmine ljudske dlake. Na web stranici kvalitetzraka.ba građani mogu pratiti u realanom vremenu kvalitet zraka, analizatori konstantno mjere. Kada je ovakva situacija potrebno je da se smanji maksimalno kretanje i fizičke aktivnosti, zatim da građani što više borave na planinama. Preporuke su i jučer ali i danas postavljene na web stranici, te ih građani mogu vidjeti." - kazala je Sanela.

Sanela dodaje kako se promjena situacije očekuje tokom petka. 

"Mi očekujemo da će doći do promjene situacije negdje u toku petka, možda i ranije, prema raspoloživim podacima iz Federalnog hidromeotorološkog zavoda. Očekujemo malo čišći zrak koje bi trebalo da dođe sa padavinama i pojačanim vjetrom." - zaključila je Salihagić. 

Ne propustite