Podignuta do sada najopsežnija optužnica pravosuđa za ratne zločine u Vlasenici

Aktuelno
Podignuta do sada najopsežnija optužnica pravosuđa za ratne zločine u Vlasenici
.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mane Đurića, rođenog 1956. godine u Sanskom Mostu, državljanin BiH, Radenka Stanića, rođenog 1960. godine u Vlasenici, Miroslava Kraljevića zv.“Mićo“, rođenog 1968. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Gorana Garića, rođenog 1970. godine u Vlasenici, državljanina BiH.

Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, tokom 1992. i 1993. godine, postupali protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline, optuženi Đurić, na funkciji načelnika SJB Vlasenica, optuženi Stanić kao komandir SJB Vlasenica i optuženi Kraljević, kao komandir Specijalnog voda u SJB Jablanica, te optuženi Garić kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke, najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine, doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravišta. 

U optužnici se navodi, da su optuženi, osobno i izravno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija, odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija uključujući i logor Sušica.

Zatočenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, od kojih su neki od zatočenika i preminuli a jednom broju zatočenika s od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Također, optuženi se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svjedoka, koji se nalaze diljem BiH, u inozemstvu i prekooceanskim zemljama, a 20 svjedoka iskaz će dati uz neke od mjera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.  

Ne propustite