Udruženje 'BH novinari' osuđuje prijetnje novinarima i medijskim stručnjacima

Aktuelno
Udruženje 'BH novinari' osuđuje prijetnje novinarima i medijskim stručnjacima
.

Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari osuđuje verbalne prijetnje novinarima i medijskim stručnjacima, uključujući i prijetnje smrću, zbog izvještavanja i komentiranja presude šestorici Hrvata iz BiH i samoubistva Slobodana Praljka u sudnici Haškog tibunala.

Podsjećaju da su direktne prijetnje upućene putem Facebooka ili e-mailom novinaru Al Jazeera Balkans Sanelu Kajanu, urednici portala Tačno.net Štefici Galić, urednici Federalne televizije Arijani Sarajević Helać i profesorici Fakuteta političkih nauka u Sarajevu Lejli Turčilo, ali i brojnim novinarima koji su u svom izvještavanju i javno izenesenim stavovima govorili o pravomoćnoj presudi i samoubistvu počinjenom u Tribunalu.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost zbog histerije i širenja atmosfere straha kroz medije i društvene mreže, te gotovo organizovanih izljeva mržnje i brutalnih uvreda prema svima koji su digli svoj glas protiv veličanja zločina i osuđenih bosanskohercegovačkih Hrvata.  

Posebno naglašavaju kako je nedopustivo i krajnje opasno korištenje presuda Haškog suda za poticanje nacionalističkih strasti i širenje mržnje, čemu svjedočimo u BiH od osnivanja Suda do njegovog nedavnog zatvaranja.    

- BH novinari pozivaju policijske organe i nadležna tužilaštva na efikasnu i odlučnu istragu posljednjih prijetnji novinarima, a političke lidere na njihovu javnu osudu, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari, prenosi Fena.

Ne propustite