Désir pozvao vlasti u BiH i Hrvatskoj da istraže slučajeve prijetnji novinarima

Aktuelno
Désir pozvao vlasti u BiH i Hrvatskoj da istraže slučajeve prijetnji novinarima
.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir pozvao je danas organe vlasti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini da izvrše istragu brojnih prijetnji smrću upućenih novinarima te da im se osigura sigurno radno okruženje, nakon nedavnog zaključenja jednog od predmeta ratnih zločina pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Osudio je prijetnje novinarima, naročito one upućene sa ciljem da ih se ućutka, podsjećajući da organi vlasti imaju obavezu osigurati da novinari rade u sigurnim radnim uvjetima i da osobe koje im upućuju prijetnje budu procesuirane.

Prema tvrdnjama udruženja novinara iz ove dvije države i prema brojnim izvještajima, mnogi reporteri i medijske kuće su primili poruke koje su sadržavale različite prijetnje zlostavljanjem i nasiljem, uključujući prijetnje smrću.

Među onima koji su dobili prijetnje bili su novinari hrvatskog portala Index.hr koji su primili određen broj vrlo ozbiljnih uvreda i prijetnji smrću na društvenim medijima, podsjeća se u saopćenju Misije OSCE-a u BiH.

U Bosni i Hercegovini, novinari Sanel Kajan sa televizijske stanice Al Jazeera i Štefica Galić sa portala tacno.net su bili mete brojnih prijetnji na društvenim mrežama, uključujući prijetnje smrću i silovanjem.

Prema dostupnim informacijama, ovi i mnogi drugi slučajevi su prijavljeni policiji u ovim državama.

Stoga je Désir pozvao organe vlasti da osude napade  na najvišem nivou i da izvrše brzu istragu svih prijetnji, dodajući da novinari imaju pravo da izvještavaju čak i o teškim temama, izražavajući podršku brzim javnim reakcijama Udruženja BH novinari i Hrvatskog novinarskog društva.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija prati razvoj događaja u vezi s medijima u 57 država članica OSCE-a. On pruža rana upozorenja u vezi sa kršenjima slobode izražavanja i slobode medija i promovira potpuno poštovanje obaveza koje su preuzele države članice OSCE-a u vezi sa slobodom medija, prenosi Fena.

Ne propustite