Sindikati traže adekvatna rješenja za penzionisanje policijskih službenika

Bosna i Hercegovina
Sindikati traže adekvatna rješenja za penzionisanje policijskih službenika
.

Unija samostalnih sindikata policije FBiH insistira na iznalaženju adekvatnih rješenja kada se radi o penzionisanju policijskih službenika, a što podržavaju i druge sindikalne organizacije policijskih agencija državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, organiziranoj povodom donošenja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) FBiH, a koji bi se u formi nacrta trebao naći na dnevnom redu za sutra zakazane vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.   

Čelnici sindikata policije potcrtavaju da nisu protiv donošenja novog zakona PIO, ali da se protive određenim rješenjima koja se odnose na status policijskih službenika.

Član UO Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo (KS) Mirza Hadžiabdić kazao je da je za policijske službenike prihvatljiva opcija da se lični koeficijent (za obračun penzije) množi sa 1,3 ili da se pitanje penzionisanja ovih službenika riješi putem zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima na nivou FBiH, a uz uvjet da se u novom zakonu o PIO (završnim odredbama) naznači da će se pristupiti donošenju posebnog zakona koji tretira pitanje odlaska u penziju policijskih službenika.

Upozorio je da je to minimum ispod kojeg se ne može ići, te da će sindikati policije na tome istrajavati, uključujući sva legitimna sredstva, a imajući u vidu rješenja koja su prisutna u zemljama regiona.

Ovaj zahtjev podržali su i svi drugi sindikalni predstavnici, uključujući predsjednika Sindikata policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Almira Salkičevića, predsjednika Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-a FBiH Dragana Škulja i Mahmuta Alagića, predsjednika Sindikata policije USK-a.

Neprihvatljivim su ocijenili da se policijskim službenicima penzije umanjuju do 30 posto, a manjkavim smatraju i pojavu da se poseban staž, tzv. 'ratni staž' ne tretira kao staž osiguranja.

Najavili su da će sindikalni predstavnici prisustvovati sutrašnjem vanrednom parlamentarnom zasjedanju, te istaknuli da ostaju otvoreni za pregovore s predstavnicima Vlade FBiH radi iznalaženja prihvatljivih rješenja.

Sindikalni čelnici policije upozorili su, također, da će, ukoliko njihovi prijedlozi ne budu imali 'prohodnost', biti primorani posegnuti za radikalnijim mjerama - protestima ili štrajkovima.

Sindikalne prijedloge policijskih službenika podržao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, izražavajući nezadovoljstvo činjenicom da je ovaj sindikat 'izbačen' iz aktivnosti da kao socijalni partner sudjeluje u donošenju novog zakona o PIO. Istovremeno upozorava da se ne smije dozvoliti smanjivanje dostignutog nivoa prava radnika.  

Ne propustite