Kovač: Bh. Hrvati i Republika Hrvatska spasili su BiH od agresije

Region
Kovač: Bh. Hrvati i Republika Hrvatska spasili su BiH od agresije
.

Miro Kovač kaže kako je bitno da Hrvatska Vijeću sigurnosti UN-a iznese svoj stav o radu Haškog tribunala.
 

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i Međunarodni sekretar Hrvatske demokratske zajednice Miro Kovač izjavio, povodom haške presude u predmetu "Prilić i ostali", kako  je nužno i legitimno da Republika Hrvatska pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda iznese svoje stajalište, istakavši kako su bosanskohercegovački Hrvati i Republika Hrvatska spasili Bosnu i Hercegovinu od agresije.

"Prestanimo biti patetični, budimo realni i osvijestimo se konačno nakon izricanja drugostupanjske presude bosanskohercegovačkoj 'šestorci'. Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu. No, osim toga, važnog i simboličnog čina, potrebna je djelotvorna, sveobuhvatna, dugogodišnja javna kampanja širenja prosvijećenog hrvatskog pogleda na prirodu rata u BiH", poručio je Kovač u nedjelju na svom Facebook profilu.

Rekao je da se drugostepena presuda Haškog tribunala ne odnosi na Republiku Hrvatsku, ni na tadašnje državno vodstvo Republike Hrvatske, prenosi Hina.

"Sada treba spriječiti da se kompromitiraju Hrvati koji su jedan od triju državotvornih naroda u BiH. Treba ih poduprijeti i skrbiti o njima kao državotvornom narodu BiH, što je i obveza Republike Hrvatske prema Daytonskom sporazumu i sukladno našem Ustavu", naveo je Kovač na svom Facebook profilu.

Plenković u Mostaru, Grabar-Kitarović u UN-u

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu, nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, kako je nezadovoljan dijelovima presude Haškog tribunala koji se "odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje govore o ulozi tadašnjeg hrvatskog vrha".

"Razmotrili smo i mogućnosti koje se tiču na eventualno pravno osporavanje putem revizije, ali to prije svega mora biti u dogovoru s petorkom", naglasio je  premijer Plenković.

Najavio je i posjetu Mostaru početkom iduće sedmice, gdje će se sastati s vodstvom bosanskohercegovačkih Hrvata i veteranima kako bi im uputio poruke smirivanja i snažne podrške Republike Hrvatske.

Plenković je najavio će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće srijede biti u New Yorku, na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog suda i tamo "jasno artikulirati stajališta Hrvatske o presudi".

Hag: Hrvatska bila dio UZP-a

Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je u srijedu pravomoćnu presudu za zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994, potvrdivši šestorici bh. Hrvata dosuđene kazne iz prvostepene presude i tim je predmetom, jednim od najsloženijih, ovaj međunarodni sud završio 24-godišnje postojanje.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik vlade bivše samozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nakon što mu je ICTY potvrdio kaznu za ratne zločine, Slobodan Praljak tokom izricanja presude popio je otrov te je preminuo u bolnici u Hagu.

U predmetu "Prlić i ostali" potvrđeno je postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduvata (UZP) s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio UZP-a.

Izvor: Agencije

Ne propustite