ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

Svijet
ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana
.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će iskoristiti sva moguća sredstva, uključujući tajne službe, da se bori protiv pritiska koji nad njim vrši američki milijarder George Soros.

Soros je u videosnimci rekao da je Mađarska s Orbanom na vlasti pod većom represijom nego za vrijeme sovjetske okupacije u doba Hladnog rata. “Do mene ne može doći, ali izrabljuje i tlači ljude koji su u Mađarskoj u opoziciji”, istaknuo je.

Mađarski premijer tvrdi da se milijarder George Soros kroz svoju financijsku podršku oporbenim skupinama petlja u mađarsku politiku.

“Želimo drukčiju budućnost, a… moja je dužnost bila iskoristiti sve moguće alate države, uključujući obavještajne, tajne službe, pravna sredstva i javnu raspravu”, otkrio je Orban. “Zato smo naručili obavještajni izvještaj o sastavu, radu i mađarskom i europskom utjecaju te Soroseve mašinerije”, istaknuo je mađarski premijer za lokalni radio.

Otkrio je kako su mađarske tajne službe ovog tjedna dovršile izvještaj o mreži nevladinih organizacija i drugih skupina koje u Europi i Mađarskoj financira taj američki milijarder.

Ključni sukob između Orbana i Sorosa vodi se oko imigracije koju premijer odbija kao egzistencijalnu prijetnju kontinentu, dok milijarder potiče kontroliranu imigraciju i daje pomoć migrantima.

Vladajuća stranka Fidesz sprema se za parlamentarne izbore iduće godine, a Orban, veliki favorit za treći mandat na vlasti, očekuje kako će Soros surađivati s njegovim neprijateljima. “Podržavat će publikacije, raditi propagandu, osnaživati civilne grupe i plaćati stotine, tisuće ljudi”, smatra premijer. “Do izbora će osnovati ‘civilne centre’ koji će funkcionirati kao stranke u kampanji, što znači da se Soroseva mreža uključila u mađarsku predizbornu kampanju”, zaključuje Orban.

Glasnogovornik Sorosevog Otvorenog društva u Budimpešti Daniel Makonnen je potvrdio za Reuters da ta organizacija planira otvoriti dva nova centra za financiranje na istoku i jugu države. “Nemam nikakvih osobnih zamjerki prema Orbanu, nego različite principe. Protivim se njegovom sustavu”, poručio je Soros koji tvrdi da Orban želi protjerati njegove organizacije.

Ne propustite