STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ovih 6 stvari NI POD RAZNO NE SMIJETE URADITI nakon buđenja! PRVU SVI RADIMO!

Zanimljivosti
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ovih 6 stvari NI POD RAZNO NE SMIJETE URADITI nakon buđenja! PRVU SVI RADIMO!
.

Jutarnje rutine su različite za svakoga od nas, ali postoje one najgore koje stručnjaci preporučuju da izbjegavamo ukoliko želimo da imamo što produktivniji dan!

Idependent.co.uk objavio je listu stvari za koje stručnjaci kažu da su najgore koje možemo uraditi nakon buđenja:

Pomjeriti alarm na budilici!

Često nam se dešava da pomjerimo alarm za još desetak minuta kako bi završili svoj san. Nakon tih 10 minuta obično ponavljamo istu stvar sve dok ne dodđe “5 do 12” i onda nam je čitav dan “na brzinu”. Stručnjaci preporučuju da ovo više ne radite!

Ležati ušuškani u krevetu!

Alarm vas je probudio i niste ga odgodili, ostali ste budni ali ste mrzovoljni ustati iz kreveta… Istraživanje je pokazalo da ljudi koji ustaju odmah, istegnu se, budu bolje raspoloženi tokom čitavog dana. S toga izbjegavajte izležavanje u krevetu nakon buđenja.

Provjravati mail ili društvene mreže!

Ovo je loše iz više razloga, prije svega kršite prethodno pravilo koje ne smijete raditi, ostajete u krevetu. Zatim podsjećate sebe koliko imate obaveza koje vas čekaju taj dan, što će pokvariti vaše raspoloženje. Stručnjaci predlažu da radite neke kreativnije stvari. Kao na primjer ustanite, rastegnite se, i napišite nešto što vam je tog momenta u glavi. Ko zna možda nekada od toga nastane knjiga.

Ostavljati krevet nepospremljen!

Jutarnje pospremnaje kreveta povečava vašu produktivnost i organiziranost, tvrde stručnjaci.

Popiti kafu!

Naš organizam proizvodi veliku količinu kortizola, koji regulira energiju, između 8 i 9 sati u jutro. Zato radije svoju prvu kafu popijte poslje 9:30h jer će se u protivnom vaš organizam zasititi kofeinom što će spriječiti proizvodnju kortizola, samim tim imat ćete manje energije.

Ne spremajte se u mraku!

Naš unutrašnji sat jako je osjetljiv na svjetlost i tamu. Ukoliko se spremate u mraku, to će signalizirati vašem mozgu da je noć još uvijek nije gotova i bit ćete pospani.

Ne propustite