(VIDEO) PRALJKOV PRVI INTERVJU U SARAJEVU NAKON RATA: ‘Za prst svog vojnika srušio bih tri Stara mosta’

Aktuelno
(VIDEO) PRALJKOV PRVI INTERVJU U SARAJEVU NAKON RATA: ‘Za prst svog vojnika srušio bih tri Stara mosta’
.

Osim što je bio predivan simbol Mostara, Stari most, tačnije njegovo rušenje, postalo je simbolom Bošnjačko-hrvatskog sukoba u tom hercegovačkom gradu.

S obzirom da je ovo ponajveće arhitektonskih dostignuće svog vremena bilo jedina veza između istočne obale Neretve, pod nadzorom Armije BiH, i manjeg dijela grada na desnoj obali koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom, haško Tužiteljstvo je za taj čin optužilo hrvatsku stranu, tačnije šestoricu čelnika Herceg-Bosne. U prvostupanjskoj presudi 2013. godine Haški je sud utvrdio da je rušenje mosta bilo neopravdano vojnim potrebama rezultiravši potpunom izolacijom dijela stanovnika Mostara i imalo je veliki psihološki učinak na stanovništvo zbog čega su optuženi bili proglašeni krivima.

Ipak, u srijedu je odlukom Žalbenog vijeća ta presuda poništena uz tvrdnju da je rušenje Starog mosta bilo vojno opravdano prihvaćajući tako žalbe obrane šestorice, no i dalje se za njegovo uništenje krivima smatraju hrvatske snage.

Najviše se protiv ove teze borio upravo general Slobodan Praljak. Godinama je pokušavao dokazati da tog kobnog dana most nije srušila granata HVO-a, već postavljeni eksploziv i to snaga Armije BiH.

Sada već davne 1998. godine Praljak se bez straha pojavio na jednoj sarajevskoj emisiji u emisiji Telering Mate Đakovića i uvjeravao neprijateljski nastrojene gledatelje da Stari most u Mostaru nisu srušili po njegovoj zapovijedi.

Ovdje sam došao sasvim miran, spreman sam na sve moguće upite, vrlo siguran u svoje stavove, u ono što sam u životu radio i što sam radio u ovome ratu. Kako sigurno u mnogim gledateljima, zbog čitavog niza okolnosti, sada treperi mržnja spram mene, ja ih mogu zamoliti da je malo stišaju, da me saslušaju, pogledaju, mirno procijene moje odgovore, koji će biti jasni, u oči gledateljima, u oči vama gospodine Đakoviću. Ja se ničega ne bojim, niti ne stidim. Sve sam radio po svojoj punoj savjesti, spreman na odgovornost kako se patetično kaže – i pred Bogom i pred ljudima”, rekao je na početku tog gostovanja Praljak gledajući ravno u kameru.

Ja nisam srušio Stari most. Pazite rečenicu – ja nisam srušio Stari most niti sam da zapovijed”, rekao je Praljak i ponovno se okrenuo prema kameri:

Dakle, dragi gledatelji, Praljak Slobodan niti je dao zapovijed, niti je srušio Stari most. Ali je izjavio, i sad izjavljujem, i sutra ću izjaviti da bih u onakvoj hajci za prst svoga vojnika dao srušiti tri Stara mosta. I to ću ponoviti – nisam srušio Stari most, ali bih tri Stara mosta srušio za prst svoga vojnika”, jasan je bio Praljak.

Voditelj ga je potom pitao bi li za prst svoga vojnika uništio, primjerice, Trg bana Jelačića ili Stradun, na šta je Praljak odgovorio da bi uradio isto.

Kasnije je objašnjavao kako je zapravo on učinio sve da sačuva most nakon što su u gradu pobijeđene srpske snage.

 

(Novi.ba/Net.hr)

Ne propustite