Izuzetno je važan: Znate li ŠTA OBLIK POLUMJESECA NA NOKTIMA ZNAČI?!

Zanimljivosti
Izuzetno je važan: Znate li ŠTA OBLIK POLUMJESECA NA NOKTIMA ZNAČI?!
.

U obliku polumjeseca bjelkasto područja nokta je izuzetno važno i osjetljivo dio nokta i trebali biste biti vrlo oprezni da ne oštetite.

Ovaj vrlo blijed polumjeseca naziva lunula. Lunula je zapravo vidljivi dio noktiju korijena i ne smije biti oštećen na bilo koji način, jer ako ga oštetiti vaš cijeli nokat će biti trajno deformira.

Međutim, ako samo oštetili ostatak nokta i to padne ili je hirurški uklonjena lunula će ostati netaknut i na svom mjestu. To zapravo i nije bijela, ali pojavljuje se samo onda kada se vidi kroz nokat.U nekim slučaju, eponychium je obložen sloj kože okružuje nokte ruku i nogu, može djelomično ili u potpunosti pokrivaju lunula.

Lunula može otkriti neke vrlo važne informacije o našeg cjelokupnog zdravlja. Na primjer, tradicionalna kineska medicina smatra da je nedostatak lunula je znak anemije i pothranjenosti, dok blijedo ili plavkaste lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa. Ako je osoba lunula ima crvenkaste mrlje može biti da pate od kardiovaskularnih bolesti. A nedostatka lunula ili jako malo lunula obično ukazuje na probavne smetnje koje se mogu dogoditi zbog sporog metabolizma i toksina preopterećenje u tijelu.

Ne propustite