ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE: Pogledajte kakav uticaj svjetlost smartphone-a ima na mozak i tijelo!

Porodica i zdravlje
ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE: Pogledajte kakav uticaj svjetlost smartphone-a ima na mozak i tijelo!
.

Možda ne znate, ali pametni telefoni emitiraju plavu svjetlost koja vam omogućuje da pročitate ono što je na ekranu čak i tokom najsjajnije tačke dana. Ali svijetlo treba isključivati ili prilagoditi u skladu dnevnom svjetlošću.

Problem je da je ova svijetlost, koja imitira svjetline Sunca, zbunjuje mozak da misli da je dan, čak i za vrijeme noći. To zauzvrat zaustavlja vaš mozak od oslobađanja melatonina, hormona koji izaziva san, i sprečava vas da “potonete” u san. To je razlog zašto stručnjaci preporučuju da isključite sve ekrane najmanje dva sata prije spavanja.

Plavo svijetlo nije jedina briga!

Dr. Martin Blank iz odjela za fiziologiju i čelijsku biofiziku na Kolumbija univerzitetu se pridružio grupi naučnika iz cijelog svijeta koji čine međunarodni apel Ujedinjenih nacija o opasnostima u vezi sa raznim elektromagnetskim uređajima, kao što su mobilni telefoni i Wi-Fi.

Postoji više problema sa ovim uređajima, uključujući i njihovu vezu sa rakom. Zastrašujuća činjenica je da diječiji mozak upija i do četiri puta više radijacije od odrasle osobe, a djeca danas odrastaju sa ovim uređajima u ruci.

Šta možete uraditi?!

Prva stvar koju možete učiniti je ograničiti vrijeme gledanja u ekran prije spavanja, isključivajući sve ekrane najmanje dva sata prije nego što planirate zaspati. Ovo je idealno vrijeme da uhvatite malo vremena za čitanje.

Ne propustite