Psihijatar Vukušić: Zbog Praljka i političara očekujem povećanje broja samoubistava

Region
Psihijatar Vukušić: Zbog Praljka i političara očekujem povećanje broja samoubistava
.

"Iz moralnih razloga sam je sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. On je na neki način uputio poruku kako doživljava presudu koja je i po našem sudu nepravedna", rekao je premijer Andrej Plenković o samoubistvu Slobodana Praljka i time izravno podupro njegov čin. Proglasio je samoubojstvo moralnim, čak i poželjnim. I nije premijer u tome usamljen.

Samoubistvo kao časno i moralno

"Praljak je moralna, inteligentna osoba, poslao je poruku kako častan čovjek brani svoje principe i činjenice", rekao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora. Brojni su se u protekla 24 sata natjecali tko će ljepšim riječima prikazati samoubojstvo kao poželjan čin. 
Psihijatri već desetljećima upozoravaju da i samo izvještavanje o samoubojstvima izaziva povećanje broja samoubojstava.

Može ugrožene gurnuti preko ruba

"Političari nisu dobro reagirali proglašavajući samoubojstvo poželjnim činom. Sljedećih dana i tjedana može se očekivati povećan broj pokušaja samoubojstva. Glorificiranje suicida može potaknuti one koji su na rubu, ili razmišljaju o suicidu, da dignu ruku na sebe", rekao je psihijatar Herman Vukušić. Već jučer, samo nekoliko sati nakon Praljkovog samoubojstva, na grupnoj terapiji koju vodi s veteranima primijetio je da su nemirniji nego inače.

Društvo će postati agresivnije

"Mislim da će ovo dovesti ne samo do većeg stupnja autoagresije nego i agresije prema drugima", rekao je Vukušić. Njegove riječi potvrđuju i događanja u saboru. Nekoliko minuta nakon što je Praljak popio otrov zastupnik Hrvoje Zekanović nasrnuo je na kolegu Ivana Pernara, letjele su i zastupničke pločice. Danas je Željko Glasnović istom tom Pernaru prenio prijetnje koje je čuo na cesti. 
"Samo gledanje čina samoubojstva je stresno i očekujem da će utjecati na cijelo društvo, ne samo na one koji pate od duševnih smetnji", smatra Vukušić i podsjeća da je, primjerice, nakon rušenja njujorških Blizanaca zabilježena visoka stopa posttraumatskog stresnog poremećaja kod gledatelja televizijskih prijenosa. 

Što veći publicitet, to više samoubojstava

Nekadašnje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uz pomoć psihijatara, 2005. godine izradilo je smjernice za izvještavanje o suicidima. U njima između ostalog stoji: "Stupanj publiciteta koji dobiva priča o samoubojstvu proporcionalan je broju samoubojstava koja uslijede.

Davanje publiciteta samoubojstvu može stvoriti ideju da je ono normalno." U smjernicama je posebno naglašeno: "Nemojte veličati samoubojstvo ili praviti senzaciju od njega. Nemojte koristiti religijske ili kulturne stereotipe." Glorifikatori samoubojstva postupili su upravo suprotno.

Praljak se ubio pred kamerama, teatralno, i neizbježno je da je time dobio golem medijski prostor. Međutim, barem su se političari mogli suzdržati od glorifikacije njegovog čina. Zbog onih koji su još uvijek živi, prenosi Index.

Ne propustite