Broj muslimana u nekim zemljama Evrope do 2050. će se utrostručiti

Svijet
Broj muslimana u nekim zemljama Evrope do 2050. će se utrostručiti
.

Broj muslimanske populacije mogao bi se utrostručiti u nekim evropskim zemljama do 2050. godine, smatraju istraživači. Prema istraživanju centra Pew u Washingtonu procenat muslimana u sveukupnom stanovništvu Britanije mogao bi da se poveća sa 9,7 na 17,2 odsto.

Međutim, očekuje se rast do 16,7 odsto kao “srednji migracijski scenario”, što je najvjerovatnija cifra, piše Daily Mail

Istraživači iz centra Pew smatraju da su glavni razlozi velike migracije 2015. i 2016. godine, kao i činjenica da muslimani imaju veću stopu priraštaja i generalno su mlađa populacija u odnosu na druge Evropljane. Udio muslimana u populaciji Britanije je 2016. godine iznosio 6,3 odsto, u odnosu na evropski prosjek od 4,9 odsto.

12221

Neće sve zemlje biti jednako pogođene budućom migracijom, navodi se u istraživanju. Njemačka i Švedska, u slučaju priliva velikog broja migranata, imale bi najveći porast broja muslimanskog stanovništva jer su one primile najviše migranata prije dvije godine.
Dok muslimani čine oko šest odsto njemačke populacije, njihov udio bi do 2050. godine mogao da iznosi 20 odsto.

U Švedskoj, muslimani koji su prošle godini činili osam odsto, činiće oko 31 odsto stanovništva.Ali čak i sa najvećim procentom migracija, muslimani će i dalje biti značajno manja populaciona grupa u odnosu i na hrišćane i ljude “bez religije” u Evropi, zaključuju istraživači.

Ne propustite