IZBACITE IH ODMAH: Ovih sedam OTROVA svi imamo u kući, a da toga nismo ni svjesni!

Porodica i zdravlje
IZBACITE IH ODMAH: Ovih sedam OTROVA svi imamo u kući, a da toga nismo ni svjesni!
.

Mnoge otrovne hemikalije svi imamo u kući i tome smo svakodnevno izloženi. Zato trebamo znati se zaštiti od ovih hemikalija.

BISFENOL A

Gdje se nalazi: Sastavni dio konzervi u koje se pakuje hrana, koristi se u proizvodnji plastičnih flaša a i drugih predmeta od ovog materijala.

Štetne posljedice: Hemijsko jedinjenje otežava rad endokrinih žlijezda, a u tijelu ima slično dejstvo kao hormon estrogen koji može da izazove prevremeni ulazak u pubertet, probleme s plodnošću, ali i da naruši pravilan rad srca.

Kako ga izbjeći: Jedite zdravu, svježu i organski proizvedenu hranu, te ograničite upotrebu hrane i pića iz konzervi i plastike.

ATRIZID

Gdje se nalazi: Herbicid koji se obično koristi za suzbijanje korova na prehrambenim kulturama, a često upotrebljava kod uzgajanja kukuruza.

Štetne posljedice: Mijenja hormonalnu ravnotežu kod ljudi, te izaziva neplodnost

Kako ga izbjeći: Koristite organska đubriva, a ograničite upotrebu ozbiljnih pesticida i herbicida. Pri kupovini hrane, opet, organska hrana.

FTALATI

Gdje se nalaze: Ftalati su isparljive tečnosti koje se najčešće dodaju plastičnim predmetima da bi povećali njihovu mobilnost ili da bi što duže održali bilo kakav vještački miris. Zato se mogu naći u raznim predmetima, od plastičnih zavjesa za tuš kabinu, preko lakova za nokte, do boja za zidove.

Štetne posljedice: Narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu, a posebno remete lučenje testosterona i ženskog polnog hormona estradiola koji je važan za izgradnju ženskih grudi.

Kako ih izbjeći: Izbjegavajte proizvod sa vještačkim mirisima, proizvode napravljene od vinila, koji sadržte ftalate, i trudite se da svoju hranu stavljate u posude od stakla i keramike.

PERHLORATI

Gdje se nalaze: Ova hemijska jedinjenja su sastavni dio raketnog goriva, zapaljivih sredstava za vatromet i baklji, pa je njima “kontaminirano” svako područje na kojem su testirani, ispaljivani ili deaktivirani ti proizvodi. Neke studije su pronašle značajne količine perhlorata u jajima, mliječnim proizvodima, voću i povrću koje je uzgajano na takvim područjima.

Štetne posljedice: Utiču na rad štitne žlijezde koja upravlja svim hormonima u organizmu, a posebno je sprječava da primi jod, koji joj je potreban za normalan rad.

Kako ih izbjeći: Uvijek je dobro znati porijeklo hrane koju jedemo, no u ovom slučaju je vrlo teško izbjeći namirnice koje sadrže perhlorate. Da bi smanjili posljedice ovih jedinjenja korisno je jesti hranu bogatu jodom poput morskih plodova, ili obične jodirane soli.

OLOVO

Gde se nalazi: Najveći “zagađivač” olovom su boje za zidove na bazi ovog metala, a može se pronaći i u vodi koja nije pravilno filtrirana ili prolazi kroz stare cijevi.

Štetne posljedice: Olovo je element koji se teško filtrira iz organizma, a može da izazvazove niz problema. Povećava nivo hormona kortizola u organizmu koji se više luči u stresnim situacijama.

Kako ga izbjeći: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako se bacate na renoviranje kuće, ne zaboravite na vodovodne cijevi.

ŽIVA

Gdje se nalazi: Živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i morskih plodova.

Štetne posljedice: Velike količine žive u organizmu utiču na menstrualni ciklus žene i njenu ovulaciju, ali i oštećuje ćelije pankreasa koja proizvodi insulin i reguliše nivo šećera u krvi.

Kako ih izbjeći: nemojte izbjegavati da jedete ribu i morske plodove, ali birajte manje primjerke poput jadranske sardine. Što je riba manja, to je i manja mogućnost za apsorpcijom ovog metala.

PERFLUORIRANE HEMIKALIJE (PFC)

Gdje se nalaze: Koriste se u proizvodnji sudova s neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha i odjeće koja je napravljena na taj način da odbija prljavštinu, ali i za pakovanje hrane – na primjer kutija za piće ili paketića kokica namenjenih za pripremu u mikrotalasnoj pećnici.

Štetne posljedice: Ove hemikalije utiču na pravilan rad štitne žlijezde, a samim time i na sve hormone u organizmu. Neke studije pokazale su da česta izloženost ovim hemikalijama, smanjuje plodnost kod oba pola.

Kako ih izbjeći: Čitajte deklaracije i informišite se kod specijalizovanih prodavca o hrani i posuđu koje želite da kupite i koristite u svojoj kući.

Ne propustite