DRŽAVNI VRH HRVATSKE NA MUKAMA: Gdje će i kako biti sahranjen Praljak?

Region
DRŽAVNI VRH HRVATSKE NA MUKAMA: Gdje će i kako biti sahranjen Praljak?
.

Nije poznato da li će hrvatski general Slobodan Praljak, koji se ubio u Haškom tribunalu nakon što mu je pravosnažnom presudom potvrđena kazna zatvora u trajanju od 20 godina za počinjeni ratni zločin, biti sahranjen uz posebne državne počasti i da li će pogrebu prisustvovati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, hrvatski portal Dnevno.

Iz predsjedničinog kabineta tom portalu je saopšteno da se u ovom trenutku ne zna vrijeme posljednjeg ispraćaja generala Prljaka, pa stoga ni o učešću predsjednice na pogrebu.

Učešće predsjednice zavisiće od ranije dogovorenih državničkih obaveza", navodi se u odgovoru iz kabineta Grabar Kitarović.

Portal konstatuje da sudeći po odgovoru ovo pitanje u kabinetu predsjednice još nije usaglašeno.

Premijer Andrej Plenković je ranije danas ponovio da je presuda Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali" za Vladu Hrvatske neprihvatljiva i da će biti razmotreni svi mehanizmi, te da će se obratiti i Savjetu bezbjednosti UN, kako bi je osporili.

Hrvatski sabor je danas odao poštu generalu minutom šutnje.

Predsjednik Sabora Goran Jandroković je rekao da su se zastupnički klubovi saglasili u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava historijsku istinu, činjenice i dokaze te je, kako je rekao, ona kao takva

U trenutku odavanja počasti Praljku i svim žrtvama stradalim u Hrvatskoj i BiH minutom šutnje, u parlamentu je iz reda najuticajnije opozicione SDP bio prisutan samo Domagoj Hajduković, dok poslanici GLAS-a nisu bili prisutni.

Šefovi poslaničkih klubova SDP i GLAS su se, međutim, ogradili od zajedničke izjave Sabora rekavši da ona ipak nije usaglašena u svim dijelovima.

U daljem toku sjednice šefovi poslaničkih klubova su se izjasnili da je neprihvatljiva presuda Tribunala u dijelu koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat u BiH koji je predvodio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Ne propustite