HRVATSKA

Bivši hrvatski predsjednik: ODBIJANJE PRESUDE ZNAČILO BI NEPOŠTIVANJE SUDA

Objavljeno:30.11.2017 - 18:37
A A A Times Arial

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić saopštio je danas kako je inicijativu za osnivanje Haškog suda dala Hrvatska i njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o saradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne funkcionera, obavezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Hagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

Naglasio je kako kao drugi izabrani predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

- Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao - istakao je Mesić, prenosi Hina.

Dodao je kako se svaku presudu svakoga suda, pa tako i onoga u Hagu, može propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti. Ali, konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvaćati, poručio je Mesić utvrdivši kako bi odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haškog suda i retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona RH.

- Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obavezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje - naglasio je u saopštenju bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!