Objavljena snimka lansiranja rakete Sjeverne Koreje: "Može doseći istočnu obalu SAD-a" (VIDEO)

Svijet
Objavljena snimka lansiranja rakete Sjeverne Koreje: "Može doseći istočnu obalu SAD-a"  (VIDEO)
.

Sjeverna Koreja objavila je snimku novog lansiranja interkontinentalne rakete, kojem je prisustvovao Kim Jong-un.
 
Snimka prikazuje lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong 15 u smjeru Japana u utorak te sjevernokorejskog vođu Kima Jong-una koji promatra postupak.

Rusija optužila Trumpa da namjerno provocira Sjevernu Koreju
 
Sjeverna Koreja proslavila je lansiranje izjavom da je "napokon ostvarila svoj povijesni cilj i postala puna nuklearna sila". Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je novim sankcijama i pozvao "sve države" na izolaciju Sjeverne Koreje.


 
Međutim, Rusija je odbila njegov zahtjev za prekidanjem veza sa Sjevernom Korejom, a Kina nije na njega odgovorila. Trump je danas na Twitteru objavio da "kineski izaslanik nije imao nikakvog utjecaja na malog Rocket Mana". Rusija je između ostalog izjavila da Trump "namjerno provocira Sjevernu Koreju i izaziva razvoj njenog nuklearnog programa".
 
"Raketa vjerojatno može doseći američku istočnu obalu"
 
Raketa Hwasong 15 letjela je najviše od svih sjevernokorejskih raketa do sada i pala u japanske vode. Vlada je objavila da je dosegla visinu od oko 4475 kilometara.
 
Profesor političkih znanosti na MIT-u Vipin Narang izjavio je za BBC: "Povećali su domet rakete toliko da vjerojatno može doseći američku istočnu obalu".
 
David Wright iz organizacije Udruženje zabrinutih znanstvenika (UCS) na svom blogu je istaknuo da je raketa Hwasong 15 vjerojatno nosila vrlo laganu imitaciju bojeve glave, a to znači "da ne bi mogla toliko daleko nositi nuklearnu glavu, koja bi bila puno teža".

Ne propustite