TOMAC O PRALJKU: ' Riskirao je život braneći majke zarobljenika, to je čovjek koji je zaslužio Nobelovu nagradu za mir'

Region
TOMAC O PRALJKU: ' Riskirao je život braneći majke zarobljenika, to je čovjek koji je zaslužio Nobelovu nagradu za mir'
.

Presuda hercegovačkoj šestorci i smrt generala Slobodana Praljka ispijanjem otrova predmet je brojnih reakcija hrvatskih političara i analitičara. Među prvima, događaje je komentirala Vesna Pusić skandaloznom izjavom kako se radi o epilogu loše i pogrešne hrvatske politike.

Komentar presude hercegovačkoj šestorci, smrti generala Praljka, izjavama nekih političara i komentatora za portal Direktno.hr dao je hrvatski političar i pisac Zdravko Tomac

Praljak je najveća žrtva haaškog suda

Tomac već godinama upozorava na loš odnos Hrvatske prema svojim herojima i generalima, ali i loš odnos prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Također je u niz navrata upozoravao preko Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta o izdajama hrvatskih nacionalnih interesa.

"U mojoj novoj knjizi 'Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo', ima jedan tekst kojeg sam napisao, o tome da je general Praljak najveća žrtva haškog suda i najveći mučenik hrvatskog naroda. Ja sam tu objasnio na primjerima da je on humanist, da je spašavao ljude, da je u svojoj vikendici držao Muslimane, da je riskirao život braneći majke zarobljenika. To je čovjek koji je zaslužio Nobelovu nagradu za mir, a ne da bude proglašen ratnim zločincem", rekao je Tomac na pitanje o smrti generala Praljka.

Tomac je podsjetio kako je general Praljak više puta govorio da mu mogu napraviti sve što hoće, ali on nikad neće optužiti svog predsjednika Tuđmana i Hrvatsku: "Taj čovjek nije bio mogao prihvatiti da kao humanist i nevina osoba bude osuđen kao ratni zločinac. Svojim samoubojstvom dokazao je da su mu domovina, istina i pravda važniji od njegovog života. On je danas pokazao kako je izuzetna ličnost".

Na kraju je zaključio da je Praljak učinio ono što je i Zvonko Bušić učinio.

"Nije jedan ni drugi nisu mogli podnijeti ovakvu Hrvatsku, pa su se ubili : Praljak se ubio kako bi svojom smrću potaknuo Hrvate na izlazak iz apatije i da počnu braniti nacionalne interese!"

 

(Novi.ba/Direktno.hr)

Ne propustite