Vulin: Ova presuda će utjecati na odnose Hrvata i Bošnjaka

Region
Vulin: Ova presuda će utjecati na odnose Hrvata i Bošnjaka
.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u srijedu da će presuda Haškog suda u slučaju Prlić i ostali, kojom je Žalbeno vijeće konstatiralo postojanje udruženog žločinačkog pothvata, ostaviti posljedice na odnose Bošnjaka i Hrvata, te na odnose BiH i Hrvatske.

Vulin je, komentirajući presudu ICTY-a za ratne zločine šestorici bosnskohercegovačkih Hrvata, poručio da za Srbiju kao najviši interes ostaju "mir i stabilnost" i zajamčena prava srpskog naroda.

"I za Srbe je najvažnije da se ova presuda ni na koji način ne odnosi na nas. Svakako pokazuje šta se događalo između Hrvata i muslimana tamo gdje nisu bili saveznici, a tamo gdje su bili saveznici - nitko ih nije kaznio za zločine nad Srbima. To ostavlja najdublji dojam", navodi RTS izjavu srbijanskog ministra obrane.

Kritizirajući rad ICTY-a, Vulin je rekao kako se, sudeći po dosadašnjim presudama tog suda, može zaključiti da je bilo zločina prema Hrvatima i muslimanima, te da jedino nad Srbima "nitko nije činio zločine", prenosi Hina.

 "Haški sud ne zaslužuje poštovanja jer nikada nije prihvatio da su i Srbi bili stradalnici u ratu i za njih nikada nije uspio naći pravdu", ocijenio je Vulin.
 

Ne propustite