Britanci kritikuju Trumpa zbog dijeljenja antimuslimanskih sadržaja na Twitteru

Svijet
Britanci kritikuju Trumpa zbog dijeljenja antimuslimanskih sadržaja na Twitteru
.

Britanske vlasti su u srijedu uputile kritike na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je on na Twitteru podijelio antimuslimanske snimke koje je objavila Jayda Fransen, zamjenica čelnika britanske ekstremno-desničarske grupe "Britain First".

Fransen je ovog mjeseca osuđena zbog maltretiranja jedne muslimanke.

Fransen je objavila snimke za koje je kazala da prikazuju kako grupa muslimana premlaćuje jednog tinejdžera na smrt, zatim kako udaraju dječaka na štakama, te kako uništavaju kršćansku statuu, podsjeća Reuters.

Trumpova odluka da podijeli ove snimke izazvala je kritike s obje strane Atlantskog oceana, te neki britanski političari zahtijevaju izvinjenje, dok organizacije američkih muslimana smatraju da je Trumpov postupak bio provokativan i nepromišljen, prenosi Fena.

- Predsjednik je pogrešno postupio. Grupa Britain First želi podijeliti zajednice korištenjem govora mržnje kojim šire laži i potiču napetosti - kazao je glasnogovornik britanske premijerke Therese May.

Kako prenosi BBC, laburista Jeremy Corbyn je ovaj Trumpov potez nazvao "užasnim" i "opasnim".

- Gledajte, ja ne pričam o sadržaju snimaka. Prijetnja je stvarna i to je ono o čemu predsjednik govori, o potrebi za nacionalnom sigurnošću, o potrebi za trošenjem na odbranu, a to su veoma realne stvari. Nema ništa lažno u tome - kazala je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

 

Ne propustite