SDA: Današnja presuda djelimična satisfakcija za žrtve

Bosna i Hercegovina
SDA: Današnja presuda djelimična satisfakcija za žrtve
.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da današnja presuda Haškog suda kojom su čelnici tzv. Herceg-Bosne osuđeni na 111 godina zatvora predstavlja djelimičnu satisfakciju za žrtve zločina, te da pažnja u ovom trenutku treba biti usmjerena upravo prema žrtvama zločina.

- Smatramo da je današnjom presudom konačno potvrđena istina o događajima na koje se ona odnosi. Haški sud je, u procesu koji je trajao duže od 13 godina, u kojem je saslušano 320 svjedoka, izvedeno 9.872 drugih dokaza, pravilno utvrdio bitne činjenice. Stoga, umjesto rasprava o odlukama Haškog tribunala trebamo se okrenuti poštivanju i provođenju tih odluka - navode iz SDA.

Današnja presuda, kako se dodaje u saopćenju, ne odnosi se na cjelokupan hrvatski narod, već na pripadnike udruženog zločinačkog poduhvata koji je, u namjeri da podijeli BiH, počinio brojne zločine.      

- Međusobne odnose možemo graditi samo na osnovu istine i pravde. To je jedini put kako za BiH tako i za region - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Ne propustite