GDS BiH O PRESUDI: Ne zaboravimo žrtve i preživjele stradalnike

Bosna i Hercegovina
GDS BiH O PRESUDI: Ne zaboravimo žrtve i preživjele stradalnike
.

Građanska demokratska stranka BiH (GDS BiH) smatra da presude Tribunala za individualnu odgovornost za ratne zločine (u protekle 24 godine) daju samo djelomičnu satisfakciju žrtvama i preživjelim, ali omogućavaju pokretanje suštinskog dijaloga u bh. društvu i regiji.

U saopćenju za javnost GDS BiH navodi da će dokumenti Haškog suda biti predmet istraživanja i osnova za suočavanje s istinom i pravdom, ali i za jačanje procesa izgradnje povjerenja i pomirenja.

- Odnosi u našoj državi moraju biti zasnovani na razumijevanju i poštivanju činjenica iz prošlosti i jasne potrebe da se u svakodnevnom životu čuva i gradi jednakopravnost građana i naroda, mir i stabilnost, poštuju sva ljudska prava i slobode. Sad su u fokusu javnosti  izrečene presude ali i one koje će biti donesene na suđenjima u postupku u okviru mehanizma koji je uspostavljen nakon završetka rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i pred sudovima u državama regije – ističe se.

GDS BiH mišljenja je da odnose u regiji treba nastaviti razvijati u duhu dobrosusjedstva i uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti.

- Svaka država ima odgovornost za posljedice svoje unutrašnje i vanjske  politike pred svojim građanima, ali i pred licem svijeta. To se odnosi i na sve države, bez izuzetka. Najvažnije je da niko i nikad ne zaboravi žrtve zločina protiv čovječnosti i da se svi posvete budućnosti bez ratova, zločina i nasilja. Ravnopravnost građana i razvoj  naše države je najbolja garancija za budućnost svih državljana BiH - navodi Press GDS BiH.

Ne propustite