Baralija: Presuda je historijska lekcija svima koji žele bolju budućnost

Bosna i Hercegovina
Baralija: Presuda je historijska lekcija svima koji žele bolju budućnost
.

Predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar Irma Baralija smatra da je današnja presuda Suda u Haagu historijska lekcija svima koji žele bolju budućnost.

- Presuda je važna za sve one koji su bili žrtve projekta “Herceg-Bosna” u ratu, ali i za one koji su danas žrtve propagandi i retorika koje pokušavaju udruženi zločinački poduhvat (UZP) predstaviti kao herojski poduhvat - istaknula je.   

Mišljenja je da su razum i činjenice jedino tlo na kojem „možemo graditi zdrave odnose i budućnost“.

- U kontekstu ove presude pozivamo sve one koji su u proteklom periodu iscrtavali zastave po brdima, ulicama i drugim javnim površinama naših gradova, kao i one koji su obilježavali dane i veličali (zlo)djela Herceg-Bosne da razmisle, da se informiraju, da čitaju o zločinima koje je neko radio u njihovo ime. Nećemo i ne smijemo dozvoliti veličanje zločina ni na jednoj strani i za svakog ko se bude bavio tim, tražit ćemo adekvatnu sankciju - rekla je Baralija.

Naglašava da se s tom presudom završava rad Tribunala i da „ulazimo u novu fazu regionalnih, ali i međuetničkih odnosa unutar BiH jer sad mi (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH) preuzimamo odgovornost za nastavak procesa postkonfliktne pravde“.

Po njenim riječima, odnos političkih elita regije prema dosadašnjim presudama nije bio nimalo utješan. Bolji odnos „prema posljednjoj je teško očekivati i od političkih predstavnika Hrvata s desnog ideološkog spektra“.

- Zbog toga je imperativno da se mladi ove zemlje, koji ne nose nikakvu odgovornost za ratne zločine i postratnu pljačku zemlje otrgnu od nacionalizma i nacionalističkih mitova kako bi gradili bolji život u Bosni i Hercegovini - naglasila je, saopćio je Odjel za odnose s javnošću Naše stranke.

Ne propustite