POLITIČKI ANALITIČAR ESAD BAJTAL ZA NOVI.BA: Presudu moramo prihvatiti bez obzira na lični osjećaj

Bosna i Hercegovina
POLITIČKI ANALITIČAR ESAD BAJTAL ZA NOVI.BA: Presudu moramo prihvatiti bez obzira na lični osjećaj
.

Pred sudom u Haagu danas je izrečena drugostepena presuda u predmetu "Prlić i ostali". 

Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

Današnju presudu komentarisao je sociolog i ugledni političar Esad Bajtal. 

On je za Novi.ba kazao kako će ova presuda nekima izgledati blaga, drugima preoštra, a trećima nepravedna. 

"Što se današnje presude  tiče, moramo biti legalisti i prihvatiti je bez obzira na lični osjećaj i odnos prema njoj. Nekima će izgledati blaga, drugima preoštra, trećima nepravedna." - kazao je Bajtal.  

Bajtal se osvrnuo i na trenutak koji je obilježio današnje izricanje presude, kada je Slobadan Praljak nakon što  mu je izrečena kazna od 20 godina zatvora popio otrov, te je kazao kako u ovom trenutku nema ishoda "incidenta", niti detalja kako je do njega došlo, te bi zbog toga svaki komentar bio neozbiljan. 

Današnjom presudom Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) završava sa radom 24 godine nakon osnivanja. 

Bajtala samo pitali da li je sud sudio pravedno, te da li je ispunio svoju misiju. 

"O pravednosti suda, moglo bi se reći, da se više trudio da bude dobar, jer je to lakše, nego biti pravedan. Ali, u konačnici, na porodicama žrtava je da kažu svoj sud o pravednosti ili nepravednosti suđenja. Samo one imaju moralno pravo na tu vrstu procjene i njenog izricanja. Sa moralnog stanovišta nema, niti može biti sastisfakcije i adekvatne kompenzacije za nasilno oduzimanje nečijeg života. Čak ni u slučaju izricanja smrtne kazne, koje u Haagu - nema. Ono bitno što nam ostaje nakon Haaga, jeste ogromna arhiva koja čuva neporecjenjivu materijalnu istinu o svemu što se ovdje događalo tokom dvostruke agresije na BiH." - kazao je Bajtal za Novi.ba. 

 

 

Ne propustite