Mogu biti opasne za vas: PET STVARI KOJE NE SMIJETE TRAŽITI NA GOOGLEU!

Objavljeno:28.11.2017 - 21:42
A A A Times Arial

Ako koristite internet pretraživače koji bilježe vašu IP adresu i ono što tražite, postoje mnoge stvari koje ne biste trebali da tražite na internetu.

Google može da kombinuje podatke o vašoj historiji pretraživanja s ostalim podacima o vašem identitetu i poveže ih u jedan profil koji potom oglašivači mogu da koriste kako bi dobili ideju o vama i vašim željama i potrebama.

1. Ne pretražujte stvari koje Google odaju vašu lokaciju

Prvi ozbiljan trenutak koji je skrenuo pažnju na ugrožavanje privatnosti desio se 2006. godine kada je AOL objavio listu pretraga koje su sprovođene na njegovim sajtovima. Iako je identitet korisnika proizvoljnim brojem, ali s obzirom na to da su sve pretrage neke osobe i dalje vezane za jednog imenioca, predstavnici medija otkrili su da nije isuviše teško identifikovati "rodni grad", komšiluk, godine, pol i druge detalje te osobe.

2. Ne pretražujte ništa što ima veze sa medicinskim problemima i lijekovima

Dok Google tvrdi da brani oglašivačima da svoje kampanje baziraju na osjetljivim podacima, kao što su zdravlje i religiozna vjerovanja, njegova pravila korištenja daju mu pravo da bilježi sve pretrage, povezuje ih sa vašom IP adresom i Google nalogom i onda koristi te podatke kako bi vam servirao oglase širom interneta. Međutim, još veću bezbjednosnu prijetnju predstavljaju curenja dokumenata koja mogu da nekome otkriju intimne zdravstvene podatke – ako je spreman da plati za njih.

3. Nemojte odavati svoje nesigurnosti mehanizmu za pretragu

Marketing je tako formulisan da stvara i profitira na nesigurnostima ljudi. Ako mehanizmu za pretragu otkrivate svoje nesigurnosti, a to znači i oglašivačima, olakšavate im posao da zarade na vama.

4. Ne tražite ništa sumnjivo (posebno na poslu)

Ovo je prosto. Ne tražite ništa sumnjivo ili stvari koje mogu biti protumačene kao kriminalno ponašanje kada neko posmatra vašu historiju pretraživanja. Važno je napomenuti i da su Google pretrage korištene kako bi se osudile pojedine osobe za krivična djela, posebno kada su pretraživale stvari u vezi sa tim zločinom dan prije nego što su ga počinile.

5. Ne tražite ništa što bi Google-u moglo da otkrije vaš identitet

Ako zaista želite da izbjegnete da Google o vama stvori određenu sliku i predstavi je oglašivačima, izbjegavajte pretraživanje bilo kojih pojmova koji bi mu mogli pomoći da otkrije vaš identitet. Kompjuteri danas mogu da povežu našu digitalnu ličnost sa našim pravim identitetom toliko precizno da će uskoro biti jako teško tvrditi da su pojedini profili anonimni na bilo koji smislen način.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!