UKLONITE BLOKADU: Nakon što regulišete ovih 6 hormona, skidanje ”šlaufa” oko struka odmah postaje lakše!

Porodica i zdravlje
UKLONITE BLOKADU: Nakon što regulišete ovih 6 hormona, skidanje ”šlaufa” oko struka odmah postaje lakše!
.

Jedna stvar koju bi svako trebao znati jest da gubljenje trbušne masti ne bi trebalo biti učinjeno samo kako bi izgledali bolje. Te “ljubavne ručke” nisu samo neprivlačne, noseći tu dodatnu težinu oko trbuha je stvarno loše za vaše zdravlje. Mnogo je gore nositi težinu na sredini, a ne nositi težinu na bokovima ili bedrima, a to je ključni pokazatelj hormonske neravnoteže.

Ako ste se borili da biste izgubili težinu, hormoni mogu biti vrlo sličan problem. Vaši hormoni igraju ulogu u svakom aspektu gubitka tjelesne mase, uključujući metabolizam, gdje pohranjujete masno tkivo, apetit, pa čak i vaše želje. Bilo koji oblik hormonske neravnoteže će sabotirati napore za smanjenje tjelesne težine, bez obzira na prehranu i navike vježbanja.

Hormoni koji aktiviraju trbušnu masnoću

Abdominalna masnoća također povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa. Program da biste se osloboditi od ove tvrdoglave masti mora uključivati ​​pravilnu prehranu, vježbanje, spavanje i motivaciju, jer sve ove komponente rade dobro za povećanje gubitka masnoće. Prvo omogućuje razgradnju svakog od hormonskih igrača u ovom procesu.

Dodatna masnoća može ukazivati ​​na jednu ili više sljedećih hormonalnih neravnoteža:

-Visoki inzulin

-Visoki estrogen

-Nizak testosteron

-Visoki kortizol

-Niska DHEA

-Nizak hormon rasta

Kontroliranje razine inzulina

Inzulin je bitna tvar koja pomaže u procesu šećera u krvi. Imajući visoku razinu inzulina u krvi je faktor rizika za razvoj trbušnih masti kao i dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Primarni uzrok ako je visoka razina inzulina viška unosa šećera ili rafiniranih ugljikohidrata tipičnih za mnoge dijete danas. To uključuje hranu bogatu hranjivim tvarima kao što su prerađena hrana, slatki sokovi, pakirana hrana s niskim udjelom masti, uz nedovoljan unos proteina i vlakana i neadekvatna “dobra” potrošnja masti. Otpornost na inzulin također se može pripisati nedostatku vježbanja, prekomjernom alkoholu, previše stresa, obiteljskoj povijesti dijabetesa, visokom krvnom tlaku i viškom tjelesne masti, osobito oko trbuha.

Hronična visoka razina inzulina može dovesti do pred-dijabetičkog stanja pod nazivom metabolički sindrom, inače poznat kao inzulinska rezistencija koja samo povećava dobitak težine.

Studija objavljena u Diabetes Care (mart 2002.) otkrila je da dijeta s većom proteinom pomaže u odbacivanju tvrdoglavog trbušastog masnog tkiva, budući da su istraživači uspoređivali prehranu s visokom proteinskom prehranom s malom proteinskom prehranom u 54 pretilih muškaraca i žena s dijabetesom tipa 2. Oni na visokoj proteinskoj prehrani imali su znatno veće smanjenje ukupne i abdominalne masne mase i veće smanjenje LDL holesterola.

Pokušavajući dobiti oko 20 do 25 grama po obroku i oko 15 do 20 grama po snacku za žene, a dodatnih 10 g proteina po obroku i 5 g po snacku za muškarce, dobro je mjesto za početak ovisno o veličini tijela i rasporedu vježbanja. Viši unos proteina održava uravnotežen šećer u krvi i razina inzulina niska što je potrebno za kontrolu apetita i gubitak masnoće. Protein također sadrži hormonsku bušotinu jer stimulira hormone koji gori masnoće i hormona koji kontroliraju apetit kada ga konzumiraju u pravim količinama. Vaše najbolje mogućnosti su piletina, purica, sirovi sir, kao što je ricotta ili sir, omega-3 jaja i školjke.

Jedući više tamnozelenog povrća i hranu bogatu vlaknima, cjelovite žitarice, a konzumiranje manje alkohola i hrane koja sadrži trans masnoće i dodane šećere također je od velike pomoći u kontroli razine inzulina.

Kontrola razina estrogena

Dominantnost estrogena nastaje kada su razine estrogena u tijelu na mnogo višoj razini od drugih s*olnih hormona, uglavnom progesterona. Simptomi dominantnosti estrogena su pretilost, s masnoćom koja se nakuplja u srednjem dijelu, fibroznim grudima i jajnicima, ciklusnim nepravilnosti, glavoboljama.

Kontroliranje kortizola

Kada doživite stres, prirodna reakcija vašeg tijela je pustiti hormon kortizol. U malim dozama, kortizol nije štetan za vaše zdravlje. Ali ako doživite hronični stres, povišene razine kortizola tijekom vremena mogu dodatno pridonijeti spavanju, raspoloženju i pamćenju te čak mogu pridonijeti pretilosti.

Namirnice koje pomažu

Špinat: Magnezij u ovom zelenim lisnatom bilju pomaže uravnotežiti proizvodnju kortizola vašeg tijela.

Grah i ječam: Ove su hrane bogate fosfatidilserinom, a možete ih dodati u svoju prehranu kako biste smirili živce i poboljšali san.

Citrus voće: Kada vas stres spusti, zamijenite grickalice bogate ugljikohidratima s različitim agrumima, budući da su istraživanja pokazala da proizvodi s bogatim vitaminom C, poput narandže i kivija usporavaju proizvodnju kortizola.

Omega-3 masne kiseline: Istraživanja pokazuju da omega-3 ne samo da inhibira upalu, nego također pomaže u smanjenju razina kortizola i percipiranog stresa.

Cink: Studije su pokazale da cinka može pomoći u inhibiranju izlučivanja kortizola. Borite se protiv stresa dodavanjem hrane kao što su špinat, plodovi mora, orasi, sjemenki bundeve, govedina, grah, gljive, piletina, svinjetina i kakao u vašu prehranu.

Tamna čokolada i kakao: prirodni antioksidansi u tamnoj čokoladi mogu pomoći tijelu da smanji upalu i usporenu proizvodnju kortizola.

Kontroliranje razine DHEA

Dehidroepiandrosteron, ili DHEA, hormon je proizveden prirodno u tijelu nadbubrežnim žlijezdama, koji utječe na sve sustave, a uravnotežena razina je važna za cjelokupno zdravlje. DHEA utječe na našu sposobnost gubljenja masnoća i dobivanja mišića. Potiče libido i pomaže nam osjećati motivirano, mladeno i energično. DHEA razina se smanjuje nakon starenja, počevši od trenutka kad dostignete 30. DHEA dobro funkcionira za poremećaje povezane s dobi, zbog čega se to često naziva “izvorom hormona mladih”.

Reguliranje hormona rasta

Ovaj hormon utječe samo na sve stanice u tijelu i ima veliki utjecaj na naše osjećaje, akcije i izgled. Hormon rasta se oslobađa tijekom dubokog sna i dok vježbamo. To je bitno za popravak tkiva, izgradnju mišića, gustoću kostiju i zdravo sastavu tijela. Budući da se taj hormon također opada s dobi, dodatke hormona rasta često se potiču da usporavaju učinke starenja. Studija iz 2007. Godine iz časopisa Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism povezana je s abdominalnom pretilosti u žena u postmenopauzi s niskim izlučivanjem hormona rasta, povišenim upalnim markerima i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Namirnice koje pomažu

Ananas: Prema časopisu Journal of Clinical Endocrinology, ananas povećava razinu HGH kada se pojede prije no što se napuni prirodnim tvarima koje pomažu u oslobađanju melatonina i serotonina. Ali to nije sve, oni također potiču testosteron.

Goji bobice: napunjeni TONS hranjivim tvarima, što ih čini nevjerojatnim za vaše hormone. Sadrže spojeve koji stimuliraju pinealnu žlijezdu kako bi proizveli više HGH, a također su ispunjeni L-glutaminom i L-Argininom koji također pomažu u povećanju proizvodnje.

Ne propustite