Prijetnje i napade na povratnike i njihovu imovinu najrigoroznije sankcionisati

Bosna i Hercegovina
Prijetnje i napade na povratnike i njihovu imovinu najrigoroznije sankcionisati
.

Savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Ševket Hafizović obišao je danas povratnike na području Opštine Rogatica čija je imovina zapaljena, te se u prostorijama Opštine Rogatica sastao s predsjednikom Skupštine opštine Đokom Razdoljcem. 

Tokom sastanka je naglašeno kako prijetnje i napadi na povratnike i njihovu imovinu ne smiju biti tolerisani već pravovremeno i najrigoroznije sankcionisani.

Također, istaknuto je da, ukoliko lokalne vlasti i policija nisu u stanju da zaštite svoje građane i njihovu imovinu, potrebno je da zatraže pomoć viših nivoa vlasti i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Hafizović je istaknuo da briga o povratnicima u cijeloj Bosni i Hercegovini nije samo pitanje stabilnosti, nego i ljudskosti svih koji obnašaju odgovorne funkcije. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će istrajati u namjeri da uz pomoć međunarodnih i domaćih partnera osigura uslove održivog povratka, gdje je sigurnost povratnika na prvom mjestu.

Hafizović je istakao da “na taj način zajednički stvaramo uslove za svjetliju budućnost borbom protiv vandalizma i retrogradnih snaga koje atakuju na pozitivne procese u našoj zemlji, kao što je povratak”, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prenosi Fena. 

Ne propustite