Konaković: Smanjen broj kvarova i nema više redukcija vode kao prije

Bosna i Hercegovina
Konaković: Smanjen broj kvarova i nema više redukcija vode kao prije
.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je danas da je Vlada KS prezadovoljna kako je počeo funkcionirati sistem i kako se problemi rješavaju u posljednjih mjesec i po dana od kad je na čelu KJKP „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) novi menadžment.

- Daleko od toga da se hvalimo nekim uspješnim procesima  i projektima, pred nama su tek procesi detekcije koja je krenula, novac od EBRD-a je obezbjeđen i u zadnjoj je fazi priprema njegovog utroška - kazao je Konaković na konferenciji za novinare posvećenoj aktuelnoj situaciji vodosnabdijevanja u KS-u.

Konaković je dodao da se kvarovi otklanjaju svakodnevno, da su ekipe stalno na terenu i da se na interevencije izlazi mnogo brže i ažurnije nego što je dosad bio slučaj, te da bi do kraja sedmice trebale biti završene popravke svih starih kvarova. Ranije se dešavalo, kako je dodao, da su neki kvarovi stajali neotklonjeni po tri godine. Sve to, napomenuo je Konaković, stvara predpostavke i za stabilizaciju drugih parametara u sistemu.

Tako je naplata je u novembru, po njegovim riječima, povećana za 15 posto i iznosit će oko 4,3 miliona KM.

- Ono što je najvažnije jeste da u KS trenutno nema redukcija vode, osim u nekim dosta malim zonama s tehničkim problemima na objektima. S druge strane, ista količina vode je u sistemu i mi smatramo da je stručno upravljanje sistemom dovelo do ukidanja redukcija - naglasio je Konaković.

U posljednjih mjesec i po dana, kako je kazala v.d. direktorice ViK-a Azra Muzur, popravljeno je oko 740 kvarova i obavljaju se pripreme sistema za narednu godinu.  

- Već pri kraju oktobra bili smo bez dnevnih redukcija, a početkom novembra u znatno manjem obimu su i noćne redukcije, osim u onim dijelovima gdje je tehnički nemoguće snabdijevati visoke zgrade pa imaju redukcije od ponoći do 5 sati ujutro zbog punjenja rezervoara - navela je Muzur.

Dodala je da su boljim upravljenjem sistema sa 2.800 litara u sekundi smanjili redukcije, za razliku od prošle godine kada su bile aktivne redukcije i kada su imali 3.165 litara u sekundi raspoloživih u sistemu. Muzur je izrazila uvjerenje da će u narednom periodu napraviti još bolju organizaciju preduzeća dodajući da predstoji i monitoring, odnosno uspostavljanje mjernih mjesta na mreži kako bi se tačno znalo koliko vode bude izgubljeno.

Muzur je navela da su, po nekim pokazateljima, gubici vode oko 75 posto, te da se nada da će nakon svih popravki to biti znatno manje. Po njenim riječima, kanalizacioni sistem je u velikom problemu, posebno u rubnim dijelovima kantona, gdje problem pravi bespravno napravljena infrastruktura, odnosno kanalizaciona mreža, prenosi Fena. 

Ministar komunalne privrede Senad Hasanspahić je podsjetio da je Vlada KS-a utvrdila osam mjera koje se provode na terenu u zadnjih mjesec i po dana, od čega su neke u potpunosti izvršene, a neke u fazi realizacije , te napomenuo da je u rebalansu budžeta izdvojeno deset miliona KM s ciljem daljnje stabilizacije vodovodnog sistema. 

Ne propustite