Najmoćniji prirodni antibiotici koje imate u svom domu

Porodica i zdravlje
Najmoćniji prirodni antibiotici koje imate u svom domu
.

Ljuta papričica je u kineskoj medicini cijenjena kao analgetik protiv bolova, a ima i antibakterijsko dejstvo. Koliko god da radite na jačanju vašeg imuniteta  veoma često dođe do infekcija. U tom slučaju medicina preporučuje korištenje antibiotika, koji imaju svoju lošu stranu.

Evo čime možete da izbjegnete upotrebu jakih antibiotika i primanje injekcija. Donosimo vam 3 prirodna antibiotika:

Bijeli luk

Volimo ga u jelima, volimo ga u prahu, volimo ga sirovog u salati. Bijeli luk je kralj povrća. Njegova snažna aroma i miris pretvaraju ga u savršen začin, ali bijeli luk ima još puno moćnijih svojstava. Bijeli luk je snažan, prirodni antibiotik koji ne uništava naše zdrave bakterije kao što to rade hemijski antibiotici. Zahvaljujući glavnom sastojku hlapljivom ulju sa alinom koji se sjeckanjem razgrađuje u alicin, bijeli luk ima antibiotičko djelovanje. Usporava rast bakterija, te uspješno uništava viruse i gljivice pa je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlada i gripe.

Doziranje: 2 do 4 čehna dnevno kao dodatak jelima ili u salati, a kome ne smeta miris i snažan ljuti ukus može ga pojesti i sirovog.

Ulje origana

Ovo čarobno ulje dobija se iz lišća biljke origano. Osim što se njegov miris i aroma savršeno slažu s brojnim jelima, na temelju brojnih istraživanja, ulje origana je moćan borac protiv infekcija za šta je zaslužan sastojak pod nazivom carvacrol. Vrlo mala doza ovog ulja posjeduje nevjerovatna antibakterijska svojstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija. Doziranje: 1 do 4 kapi tri puta dnevno nakapati u šolju čaja ili čašu soka.

Ljuta papričica

Cyanne papričica, poznatija pod nazivima, čili, ljuta ili crvena paprika važan je dio azijske istorije kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. Ovaj vrlo jednostavan začin ljutog, ali diskretnog ukusa slaže se s mnogim jelima i desertima, a najčešće se koristi sušena ili u obliku praha. U kineskoj medicini cijenjeni su kao analgetik protiv bolova, a ima i antibakterijsko dejstvo.

Doziranje: 1/2 kašičice dnevno kao dodatak jelu ili ga podijelite u dvije šoljice čaja ili soka.

Ne propustite