U napadima vladinih i ruskih snaga u Siriji ubijeno najmanje 57 civila, među njima 19 djece

Svijet
U napadima vladinih i ruskih snaga u Siriji ubijeno najmanje 57 civila, među njima 19 djece
.

Najmanje 57 civila, među kojima 19 djece, ubijeno je u subotu u napadima vladinih snaga i ruskih saveznika u dvjema regijama ratom opustošene Sirije, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. 
 
Ratnim zrakoplovima, za koje se vjeruje da su ruski, napadnuto je selo al-Shafah u istočnoj pokrajini Deir Ezzor pod kontrolom militanata Islamske države. Pritom su smrtno stradala 34 civila, među kojima 15 djece, izvijestio je opservatorij. 
 
Ovaj su mjesec vladine snage i njihovi saveznici ponovno preuzeli kontrolu nad jednim od ključnih gradova u naftom bogatom Deir al Zouru, Albu Kamalu. Grad je strateški važan za Islamsku državu jer je povezivao područja pod kontrolom te radikalne grupe s regijama u susjednom Iraku. 
 
Asad pojačao napade i granatiranje istočne Gute: "Stanje je sramotno"
 
U zračnim napadima i granatiranju u pobunjeničkom uporištu u istočnoj Guti, blizu Damaska u nedjelju je ubijeno 23 civila, među kojima četvero djece.
 
Glasnogovornik civilne zaštite za dpa je kazao da su vladini zrakoplovi u nedjelju napali tržnicu u Mesrabi, gdje je ubijeno najmanje 17 ljudi, a 50 ih je ozlijeđeno. 
 
U posljednjih nekoliko tjedana vladine su snage pojačale zračne napade i granatiranje na istočnu Gutu da bi odande protjerale pobunjenike. Ta je pokrajina zadnje četiri godine pod opsadom snaga sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. 
 
Prošli je mjesec visoki povjerenik UNHCR-a Zeid Ra'ad al Hussein stanje u istočnoj Guti, u kojoj je pod opsadom 350 000 civila, ocijenio sramotnim.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Siriju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sirija. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje. 

 

Ne propustite