Izvanredna saradnja makedonskih i bh. inovatora donijela prvi obostrani uspjeh

Bosna i Hercegovina
Izvanredna saradnja makedonskih i bh. inovatora donijela prvi obostrani uspjeh
.

Izvanredna saradnja makedonskih i bosanskohercegovačkih inovatora donijela je prvi obostrani uspjeh, saopćeno je  iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine po jučerašnjem završetku Prve međunarodne izložbe inovacija "Inovamak", održane u Skoplju pod pokroviteljstvom Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA).

Osim što je nagrađeno svih osam inovacija iz BiH - pet zlatnom medaljom, dvije srebrnom i jedna bronzanom, Asocijacija inovatora BiH mnogo je doprinijela da novoosnovana Nacionalna asocijacija inovatora, NAIM, postane punopravna članica Svjetske federacije inovatorskih orgnizacija, IFIA-e. Dopinos je i u tome što je IFIA bila pokrovitelj prvog "Inovamaka", a posebno što je Svjetsku federaciju, na zadovoljstvo makedonskih kolega, predstavljao Borko Babalj, član Upravnog odbora bh. asocijacije.

- Priča je počela u proljeće 2016. na izložbi u Beogradu, gdje se Babalj prvi put sreo s kolegama tek nastalog NAIM-a, ali i s Masudom Šafaganijem koji obavlja dužnost planera-stratega IFIA-e. Strategija IFIA-e kao svake međunarodne federacije je da ima što više aktivnih nacionalnih organizacija inovatora, time i punopravnih zemalja članica, a taj uslov tada nije ispunjavala Makedonija. Sada ga je ispunila i potvrdila na zadovoljstvo članova NAIM-a, članova Asocijacije inovatora BiH i IFIA-e -citat je iz saopćenja.

Zlatne medalje na smotri inovacija u Skoplju dobili su Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za mikrovalno-infracrveni konvertor topline, Borko Babalj iz Trebinja za dvocijevnu posudu za plastične vrećice, Momčilo Babić iz Bugojna za turbinu za vjetar malih brzina, Hakim Haračić iz Kakanja za motor na toroidalni pogon te Zoran Kutle iz Širokog Brijega za višečlanu linearnu spiralnu oprugu.

Dobitnici srebrenih medalja su Zeničani Ajdin i Izet Dilaver za inovaciju 'drvene palete s tolerancijama ± 0,5 mm' te  Mirjana Ćuk iz Trebinja za 'kremu za depilaciju jednostavne proizvodnje i primjene', dok je  bronzana medalja pripala Josipu Gujiću iz Kaknja za 'brzopomični graničnik knjiga'.

Član Upravnog odbora Asocijacije invatora BiH Borko Babalj otvorio je izložbu i uručio priznanja uime IFIA-e.

Koincidencija je htjela da se na jučerašnji Dan državnosti BiH ispiše jedna od ljepših, ako ne najljepša od brojnih stranica ponosa koje od 1995., redovno, „dnevnički“, bilježe inovatori BiH na međunarodnim izložbama, saopćeno je iz bh. asocijacije, prenosi Fena.

Ne propustite