Wigemark pozvao mlade na njegovanje evropskih vrijednosti i međusobno uvažavanje

Bosna i Hercegovina
Wigemark pozvao mlade na njegovanje evropskih vrijednosti i međusobno uvažavanje
.

U sklopu programa četvrtog izdanja Festivala YouTube kulture (Balkan Tube Fest - BTF), koji je u Sarajevu okupio veliki broj djece, mladih i njihovih roditelja iz zemlje i regiona, danas je upriličena panel-dikskusija o temeljnim vrijednostima Evropske unije (EU, uključujući promoviranje tolerancije i socijalne inkluzije.

Sudionike skupa pozdravio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, istaknuvši da  potpora EU-a ovom i sličnim događajima proistječe iz uvjerenja da jednakost svih bez obzira na pripadnost po bilo kojem osnovu, ili obilježju treba da bude ideja-vodilja demokratskog razvoja i napretka.

Izrazio je zadovoljstvo što je u prilici družiti se sa zvijezdama YouTubea, mladim ljudima iz BiH i regiona te promovirati istinske vrijednosti, suprotstavljajući se diskriminaciji, vršnjačkom nasilju, predrasudama i drugim društveno neprihvatljivim pojavama.

Ambasador Wigemark je naglasio da se radi o vrijednostima koje su u temeljima EU-a, zalažaući se za načela partnerstva i ravnopravnosti što vrijede i za odnose između zemalja koji treba da se zasnivaju na uvažavanju i međusobnom razumjevanju.

- Vi pripadate Evropskoj uniji - poručio je Wigemark, obraćajući se sudionicima, istovremeno ih upozoravajući da korištenje YouTube-a i drugih kanala tog tipa podrazumjevaju međusobno uvažavanje, bez govora mržnje, ili vrijeđanja drugih i drugačijih.

Pozvao je sudionike panel-diskusije da njeguju iskrenu komunikaciju i tako doprinesu kulturi dijaloga, podsjećajući ih na aktuelni festivalski slogan „Ispeci pa reci“.         

Wigemark je dan ranije (petak, 24. novembra) poželio dobrodošlicu sudionicima Festivala u svojstvu domaćina Balkan TubEU događaja, pridruživši se mladim i uticajnim YouTuberima iz regiona, uključujući 'Huligane iz gimnazije' i Nedima Lepića iz BiH, kao i desetinama njihovih fanova.

Balkan Tube Fest okuplja najpopularnije YouTube zvijezde iz regiona. a ove godine se prvi put održava u Sarajevu.

Huligani iz Gimnazije, Va Vana, Lea Stanković, Baka Prase, Vedox, Neki Youtuber, Kovalski i PCAXE samo su neka od imena sudionika ovogodišnjeg Balkan Tube Festa, uprilčenog u Domu mladih 'Skenderija'.

Prema programu Festivala, u fokusu njegovih sudionika, između ostalog, naći će se teme posvećene pokretanju YouTube kanala i sigurnosti na internetu, te prednostima i manjkavostima koje prate karijere YouTubera.

Planirani su, također, debata o uticajnosti YouTubera, njihovom privatnom i javnom životu te interaktivna, live stream radionica.

Zatvaranje Festivala je planirano za nedjelju, 26. novembra, kada će biti proglašeni pobjednici BTF-a Sarajevo koji će time dobiti priliku sudjelovanja na narednom BalkanTubeFestu u Beogradu.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivalskog izdanja su - Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, 'Save The Children', 'Coca-Cola', ćevabdžinica 'Mrkva', 'Bambi', pekare 'Manja', 'Zlatiborac' i hotel 'Holiday'.

Ne propustite