Obilježavanje Dana državnosti u Bugojnu

Bosna i Hercegovina
Obilježavanje Dana državnosti u Bugojnu
.

Nizom prigodnih manifestacija u Bugojnu se obilježava 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Održana je svečana akademija na kojoj je, o značaju obilježavanja jednog od najvećih praznika naše zemlje, govorio bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

- Mi jesmo mala država, ali smo uvijek bili primjer drugim državama da narod ovdje živi zajedno stoljećima, i da će tako živjeti i ubuduće - kazao je.

Istaknuo je da “vrijeme iza nas nismo mogli birati, i da se svi trebamo okrenuti budućnosti”

- Bosna i Hercegovina je jedan ćilim, praznik boja. To je mjesto okupljanja svih naroda i narodnosti, i svi težimo da imamo ista prava. Na nama je da idućim generacijama ostavimo bolje uvjete za život - naglasio je Ajkunić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić  osvrnuo se na situaciju u državi, istakavši kako se ona u odnosu na ranije godine “nije pomakla s mrtve tačke”.

-Mislim da smo na putu stvaranja države jednakopravnih i kontitutivnih naroda i ostalih građana izgubili, i da ćemo na kraju dobiti državu koja je sama sebi svrha - kazao je.

U vrijeme kada mladi ljudi masovno odlaze iz države političari se, dodao je, bave prošlošću i crtanjem novih karata i granica.

 - Neriješena politička pitanja ne smiju biti kočnica stvaranju naprednog društva. Moramo se bazirati na digitalizaciju, informatizaciju, energetiku i proizvodnju zdrave hrane, kako bi imali kvalitetniju budućnost - zaključio je Vrljić.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg OV-a Bugojno Salih Gurbeta, uz čestitku svim građanima za Dan državnosti.

- Principima ZAVNOBIH-a naglašeno je da Bosna i Hercegovina pripada svakom njenom građaninu. Tolerancija i suživot su jedini ispravan put za sve nas, i danas nam je potrebniji više nego ikada do sada - poručio je.

U kulturno-zabavnom dijelu svečane akademije sudjelovali su učenici Osnovne muzičke škole i članovi Gradskog hora Bugojno, Amaterskog pozorišta “Fedra” , Ženskog vokalnog ansambla HKD “Napredak”,  Tamburaškog sastava “Zlatne žice” i Vokalnog ansambla Bugojno.

Istim povodom, danas je položeno cvijeće kod spomen-obilježja ispred zgrade gimnazije i na lokaciji centralnog šehidskog mezarja, gdje je odata počast svim antifašistima koji su poginuli u proteklim ratovima braneći Bugojno i Bosnu i Hercegovinu. 

Ne propustite