Svim Bosancima i Hercegovcima sretan 25. novembar, DAN DRŽAVNOSTI BIH!

Bosna i Hercegovina
Svim Bosancima i Hercegovcima sretan 25. novembar, DAN DRŽAVNOSTI BIH!
Kada je nakon dvodnevne sjedice 25. i 26. novembra 1943. godine usvojena Rezolucija Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), 247 delegata iz svih krajeva tada okupirane države gajili su nadu da će BiH opstati sve do danas.

Kada je nakon dvodnevne sjedice 25. i 26. novembra 1943. godine usvojena Rezolucija Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), 247 delegata iz svih krajeva tada okupirane države gajili su nadu da će BiH opstati sve do danas. Ono čemu se nisu nadali jeste da će njihove ideje o državi pola vijeka kasnije biti izazvane, te da se duhovi razdora neće smiriti ni u prvim godinama 21. vijeka.

Taj datum, 25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. U Mrkonjić-Gradu je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bosna i Hercegovina je tada obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

Tog 25. i 26. novembra je u Mrkonjić gradu donešena rezolucija u kojoj je između ostalog stajalo:”Po prvi put u istoriji BiH, predstavnici Srba, Muslimana i Hrvata BiH, ujedinjeni u narodno oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put donošenja političkih odluka koje će otvoriti put našim narodima da organiziraju svoju zemlju prema svojoj volji i interesima, na osnovama rezultata oružane borbe jugoslovenskih naroda i naroda Bosne i Hercegovine.

U Rezoluciji je dalje istaknuto: Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje političke predstavnike, žele svoju zemlju koja nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, žele živjeti u slobodnoj i bratskoj Bosni i Hercegovini u kojoj je garantirana potpuna jednakost i ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine će učestvovati na osnovama jednakosti sa drugim narodima, u izgradnji Narodne Demokratske Federalne Jugoslavije.”

Obilježavanje godišnjice ponovnog rađanja BiH, tada u granicama zajedničke države Južnih Slavena, simbolično je podsjećanje da zajednica naizgled različitih ljudi može opstati, čak i ponovo nastati, za vrijeme i nakon najgorčijeg pesimizma.

Pesimizam je sadržan u činjenici da jedan od članova predsjedništa otvoreno ne priznaje ovaj dan, da prosječna plata godinama ne prelazi 850 KM, da namirnice poskupljuju, ali da penzije miruju (kada ne kasne). I da ponavljanje ovih riječi već 20 godina stvara kolektivni umor. 

Za sada, ono što sebi možemo iskreno reći, jeste da Bosanci i Hercegovci svoj optimizam zaista mogu graditi u vrijeme kada se to od njih ne očekuje. 

Jasan dokaz tačnosti ove tvrdnje jeste samo postojanje države uprkos svim šansama koje su decenijama i vijekovima bile uperene protiv nje. Na stolu političkog pokera, narod Bosne i Hercegovine na kraju uvijek dobija. Današnji datum, 25. novembar je šansa da se prisjetimo kako vlasti dolaze i prolaze, kako se zastave dižu i padaju, kako svaka nepravda ima svoj kraj.

Novi poredak stvari omogućava promjene kroz demokratsku volju građana, a istina po kojoj one još uvijek nisu došle svjedoči kolektivnom snu. ZAVNOBiH nisu pisali spavači, već budni građani sa vizijom budućnosti, spremni da obnove malu evropsku državu.

Čitateljima portala Novi.ba, svim Bosancima i Hercegovcima dobre volje i iskrene želje za budućnošću u zajedništvu različitosti, želimo sretan 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Ne propustite