Završene sjednice Vijeća ministara BiH

Bosna i Hercegovina
Završene sjednice Vijeća ministara BiH
.

Završena 121. i 122. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o investicionom grantu vrijednom 6,8 miliona eura između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), Mediteranski koridor (R2a): Bosna i Hercegovina – interkonekcija Hrvatska „Izgradnja prekograničnog mosta u Gradišci“, sa Osnovama za njegovo zaključivanje.

Projekt izgradnje mosta u Gradišci u jednakim omjerima finansiraju BiH i Republika Hrvatska. Nabavku izvođača radova provodi hrvatska strana, dok nabavku nadzora provodi Bosna i Hercegovina.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju prceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora. 

VMBiH I EBRD: BOLJA SARADNJA ZA RAZVOJ PRIVATNOG SEKTORA I JAČANJE INVESTICIONE KLIME
Vijeće ministara BiH razmotrilo je Prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijativi za investicionu klimu i upravljanje za Bosnu i Hercegovinu.

Prijedlog memoranduma bit će upućen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske regovine i ekonomskih odnosa.

Memorandumom se kreira okvir saradnje EBRD-a i BiH radi poboljšanja razvoja privatnog sektora, jačanja investicione klime i promoviranja dobrog upravljanja uspostavljanjem Investicionog vijeća uz  podršku EBRD-a.

Memorandum ima okvirni karakter i odražava samo stavove i namjere Vijeća ministara BiH i EBRD-a da sarađuju bez stvaranja bilo kakvih obaveza za entitete i niže nivoe vlasti u BiH.     

JAČANJE SARADNJE S NR KINOM
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju o trgovinskoj promociji i ekonomskoj kooperaciji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kineske korporacije za izvoz i osiguranje kredita (China Export&Credit Insurance Corporation/SINOSURE), sa sugestijom na sjednici.

Cilj jeste unaprijediti međusobne odnose i uspostaviti dobru osnovu za izgradnju dugoročne sveobuhvatne saradnje dvije države i njihovih poduzeća u Bosni i Hercegovini, Kini i trećim tržištima. Memorandumom se podržavaju budući održivi projekti u Bosni i Hercegovini s kineskim poduzećima u ključnim oblastima infrastrukture, električne energije, prometa, komunikacija, industrije pogodne za okoliš, kao i turizma.

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

BOLJA  ZAŠTITA INTERESA BiH U POSTUPKU  MIRNOG RJEŠAVANJA MEĐUNARODNIH INVESTICIONIH  SPOROVA
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o formiranju pregovaračkog tijela Bosne i Hercegovine za mirno rješavanje međunarodnih investicionih sporova.

Formiranjem pregovaračkog tijela želi se osigurati blagovremeno, koordinirano i efikasno djelovanje nadležnih institucija u predstavljanju i zaštiti interesa Bosne i Hercegovine u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicionih sporova pokrenutih protiv BiH.

Pregovaračko tijelo čine po jedan predstavnik iz državnih ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, pravde, finansija, vanjskih poslova i Pravobranilaštva BiH, uz ad hock članove koji će biti imenovani iz pravnog lica koje je prouzrokovalo spor, entitetskih ministarstava ili nadležnih institucija entiteta, kantona ili Brčko Distrikta BiH, uključujući i nadležna pravobranilaštva.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Pravobranilaštva BiH, u pregovaračko tijelo može imenovati i vanjskog stručnjaka s relevantim iskustvom u međunarodnom arbitražnom, odnosno investicionom pravu.   

PRIHVAĆENE TRI INICIJATIVE: NASTAVAK IZGRADNJE AUTOCESTE BANJA LUKA -  DOBOJ
Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke i JP Autoputevi Republike Srpske – autocesta Banja Luka – Doboj B, vrijednog 47 miliona eura.

Trasa autoceste Banja Luka – Doboj duga je oko 72 kilometra i paralelna je s Koridorom X u Hrvatskoj te se spaja na Koridor Vc. Autocesta između Banje Luke i Doboja unaprijedit će prometne kapacitete i uvezati zapadne i istočne dijelova Republike Srpske te pružiti bolje usluge vozačima.

Na sjednici je prihvaćena i Inicijativa i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o saglasnosti na uvećanje zajma za 10 miliona eura i prihvatanju uvećanja obaveza po Ugovoru o garanciji (Banja Luka – Doboj – faza I) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ova sredstva bit će utrošena za završetak izgradnje autoceste Banja Luka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, dužine oko 36,6 km, uključujući 22,6 km lokalnih cesti.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o garanciji, koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekt Koridor Vc  u Republici Srpskoj – Dio I, između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Radi se o garanciji za zajam vrijedan 70 miliona eura s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda za Javno poduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka.

Sredstva su namijenjena za izgradnju glavne trase autoceste na Koridoru Vc od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica), i dionice autoceste od 6,1 km između te dvije petlje, plus prilazni put s dvije trake dužine oko jedan km za povezivanje s postojećom magistralnom cestom, uključujući i prijelaz preko rijeke Bosne.

OSTVAREN NAPREDAK U ZAŠTITI DJEČIJIH PRAVA
Vijeće ministara BiH usvojilo je Kombinirani V i VI periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju Konvencije o pravima djeteta, u kojem se navodi da je od podnošenja posljednjeg  periodičnog izvještaja ostvaren izvjesni napredak u zaštiti  dječijih prava. Istovremeno se nastavljaju aktivnosti na daljnjem ispunjavanju preporuka u ovoj oblasti.

Napredak je prvenstveno ostvaren na svim nivoima vlasti u pogledu usklađivanja zakonodavnog okvira sa Konvencijom o pravima djeteta, donošenja strateških dokumenata i akcionih planova u cilju bolje zaštite djece te uspostave koordinacionog tijela na nivou države za provođenje ove konvencije. Posvećenost BiH provođenju preporuka Komiteta za prava djeteta ogleda se i u donošenju Akcionog plana za djecu BiH za period 2015 - 2018. godine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ovaj će izvještaj dostaviti Komitetu UN za prava djeteta.

INTERRESORNA RADNA GRUPA ZA ANALIZU STANJA U SPORTSKIM SAVEZIMA BiH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Interresorne radne  grupe za analizu stanja u sportskim savezima Bosne i Hercegovine i predlaganje odgovarajućih rješenja za probleme u ovoj oblasti.

Interresorna radna grupa sastavljena od predstavnika državnih ministarstava civilnih poslova i pravde, entitetskih ministarstava u resoru sporta i nadležnog odjela Brčko Distrikta BiH  će do kraja marta 2018. godine sačiniti analizu stanja u sportskim savezima BiH i Vijeću ministara BiH predloži odgovarajuća rješenja  za probleme u ovoj oblasti, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Ne propustite