Bez upotrebe hemikalija možete da ofarbate kosu u koju god želite boju!

Moda i ljepota
Bez upotrebe hemikalija možete da ofarbate kosu u koju god želite boju!
.

Farbanje kose postalo je must have za veliki broj pripadnica ljepšeg pola. Ipak mnoge od nas nisu uvijek sigurne u kakvu boju želimo da farbamo kosu, kakva nam pristaje, pa često eksperimentišemo.

Ovo nije tako loše za naš imidž, ali za kosu itekako jeste! Konstantne promjene boje kose podrazumijevaju agresivnije tretmane koji oštećuju i isušuju kosu.

Da biste mogle bez bojazni da eksperimentišete sa nijansama predlažemo vam da se okrenete prirodnim načinima farbanja kose.

Evo kako da dobijete plavu, braon ili crvenu nijansu koristeći plodove iz prirode.

 

Plodovi iz prirode koji se koriste za farbanje kose

Zelena kora oraha i kafa  –  kestenasto braon boja kose

Ljuske od 1 kg oraha sameljite ili usitnite u avanu i prelijte sa 1 l vode. Stavite na šporet na srednju temperaturu da se kuva. Kada voda provri ostavite još 30 min da se sve krčka. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite preko noći. Sutradan procijedite i dobijenu tečnost pomešajte sa balzamom koji inače koristite u rameri 1:1. Nanesite mješavinu na kosu i ostavite da deluje 30ak minuta, pa isperite. Ako želite svetliju nijansu ljusku oraha držite potopljenu u vodi samo nekoliko sati. Ovaj način farbanja je idealan kada želite iz svetlijih nijansi da pređete u tamne.


KAFA je još jedna namirnica uz pomoć koje možete da potamnite kosu. Skuhajte jaku crnu domaću kafu, ostavite je poklopljenu nekoliko sati - što duže to bolje, pa je nanesite na kosu. Možete da umočite samo vrhove da dobijete ombre efekat.

0-4

 

Ljuska crnog luka, kora hrasta i žalfija – svijetlo braon boja kose

Dve šake ljuske od crnog luka i istu količinu kore od hrasta pomiješajte u dubljoj šerpi, pa prelijte sa 1l ključale vode. Stavite da se kuha na blažoj vatri. Kada provri isključite šporet i ostavite 45-60 min da se smjesa potpuno ohladi. Dobijenom tečnošču natopite kosu i ostavite da deluje minimum sat vremene. Za bolji efekat uvijte je u foliju. Nakon toga isperite kosu i osušite na uobičajen način. Da bi boja bila postojanija i intenzivnija neophodno je da posljednje ispiranje uradite sa alkoholim sirćetom. Ne brinite neprjatan miris će izvjetriti nakon sušenja.

Žalfija je još jedan od efikasnih prirodnih načina za farbanje kose u svjetlije nijanse braon boje. Kosu blago potamnjuje, a brinetama daje bogatiju, dublju nijansu. Skuhajte jači čaj od žalfije i ostavite da odstoji minimum sat vremena a poželjno je i duže. Kosu treba da jednom sedmično nakon pranja ispirate ovim čajem. Kroz mejsec dana bi trebalo da dobijete željenu boju.Na sličan način možete koristiti i čaj od kamilice i crni čaj.

 

Kamilica i limun – zlatno plava boja kose

Upotreba kamilice je jedan od najboljih načina za posvjetljivanje plave kose. Dobićete nekoliko nijansi svetliju kosu na zdrav i prirodan način.  Pored kamilice i LIMUN može da vam pomogne da posjvetlite kosu ili izvučete pramenove. Ako želite pramenove, jednostavno ih odvojite aluminijumskom folijom, premažite limunom presječenim na pola, učvrstite i savijte pramen u foliju i ostavite da djeluje par sati. ukoliko želite da posvjetlite cijelu kosu, nakon uobičajenog pranja je naprskajte sokom odo limuna koji ste sipali u bočicu sa pumpicom, pa osušite kosu na suncu.

 

Cvekla i šargarepa – crvena boja kose

Cveklu srednje veličine kao i 2-3 šargarepe isjeckajte na što sitnije komade i stavite u vodu da se skuva dok potpuno ne omekša. Nakon kuhanja sačekajte da se potpuno ohladi, pa par komada izmikasjte sa vodom u kojoj se kuhala. Dobićete tamno crvenu tečnost koja će biti vaša farba! Nanesite je na cijelu kosu i ostavite da djeluje 30 minuta. Kosu isperite vodom, pa na kraju i alkoholnim sirćetom da bi bila što postojanija. Efekat farbanja cveklom će biti najefikasniji na svjetlijoj kosi, dok će na tamnijim nijansama biti potrebno da se tretman ponovi više puta. Ali, ne brinite - potpuno je zdravo i prirodno tako da neće biti oštećenja!

(mogujatosama.rs)

Ne propustite