PLAVE VENE ISPOD JEZIKA RAZLOG ZA BRIGU? Ukoliko izgledaju OVAKO javite se ljekaru!

Objavljeno:23.11.2017 - 23:25
A A A Times Arial

Vene su krvne žile koje vode krv od svih organa do srca. Krv u venama je tamnije crvene boje (koja se može doimati kao plava, modra ili čak se činit crna). To je normalna boja krvi u venama, zato što arterijska krv puna kisika (oksigenirana krv) preda kisik stanicama i poprimi tamniju boju u venama (deoksigenirana krv).

Sluznice koje su tanje, kao na dnu jezika mogu biti prozirne (kao da prosijavaju), pa primijetimo vene i njihovu tamniju boju krvi. Stanje najčešće nije pokazatelj nikakvih ozbiljnijih medicinskih problema.

Određena stanja mogu uzrokovati izražene vene ispod jezika koji mogu imati i različite promjene boje (plave, tamne, crne, ljubičaste, izražene):

Mehanička oštećenja jezika – prilikom hranjenja, ozljeda zbog zubnog aparatića ili prilikom stomatoloških postupaka.
Određeni lijekovi kao posljedicu mogu imati modrice i proširenja vena (pa i ispod jezika) kao što su aspirin ili lijekovi protiv zgrušavanja krvi.
Zbog tanke sluznice, vene ispod jezika su važne za apsorpciju lijekova stoga se jako puno lijekova se uzima pod jezik.

 

U starijih osoba dolazi do stvaranja varikoziteta, kvrgavih i proširenih vena. Te vene se najčešće vide na nogama, ali mogu biti vidljive i ispod jezika. Varikoziteti mogu varirati u veličini i intenzitetu, ali najčešće nemaju nikakvih posljedica i nije ih potrebno liječiti
Stomatološki materijali koji se dugotrajno nose u ustima, kao što je zubni aparatić mogu uzrokovati alergijsku reakciju, koja može biti vidljiva u cijeloj usnoj šupljini, pa tako i na jeziku – ove promjene se vide kao crvenilo i oteknuće.


Hemangiom je dobroćudni tumor koji je histološki građen kao splet krvnih žila. Nije opasan i maligan, ne metastazira, a može biti smješten na donjoj površini jezika. Budući da je građen jednako kao i krvna žila, okom se vidi kao proširene vene ispod jezika
Posljedica nekih stanja kao što su: upaljene slinovnice, nedostatak vitamina B12, pušenje, slabi imunitet, inefekcije (bakterijske i virusne) te promjene hormona u tijelu.
vene ispod jezika

Bolne i natečene vene ispod jezika mogu upućivati na problem varikoznih vena.

Ispod jezika mogu biti vidljive i ljubičaste mrlje koje su najčešće dio krajnjih završetaka krvnih žila. Ako se pojave nove mrlje koje do tad niste primijetili potražite savjet liječnika. Promjene mogu biti posljedica nekih alergijskih reakcija, krvnih ugrušaka, ozljeda, benignih lezija i sl. 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!