Pekara u Finskoj nudi kruh od cvrčaka i za to ima ozbiljan razlog

Zanimljivosti
Pekara u Finskoj nudi kruh od cvrčaka i za to ima ozbiljan razlog
.

Lanac pekara u Finskoj uvodi u svoju ponudu jedan prilično neobičan proizvod: hljeb od cvrčaka.
 
Radi se, kako tvrde iz Pekare Fazer, o prvom proizvodu takve vrste: svaka štruca ovog kruha pravi se od oko sedamdeset skakavaca koji su osušeni i samljeveni, a potom pomiješani s brašnom i sjemenkama. 
 
Možda vam se čini da je riječ o još jednom gurmanskom hiru, ali inicijativa za uvođenje kukaca u prehranu u Finskoj ima itekako ozbiljan razlog - borba protiv gladi u sve napučenijem svijetu, uzrokovane nestašicom povoljne i dostupne hrane za najsiromašniju populaciju. A usto, nemaju ni glutena.
 
FAO potiče prehranu kukcima kao rješenje za nestašicu hrane
 
Upravo iz tog razloga UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pokrenula je još 2013. program koji potiče uzgoj i konzumaciju kukaca, što ionako već radi više od 2 milijarde ljudi, uglavnom u Aziji, Africi i Južnoj Americi.
 
Naime, kukci su relativno bogat izvor proteina i drugih nutrijenata koji se može uzgajati i proizvoditi puno jeftinije, i uz manje opterećenje okoliša i korištenje resursa, nego meso ili riba. Više od 1900 vrsta kukaca koriste se za prehranu, od skakavaca, cvrčaka, gusjenica, mravi, termita, osa do škorpiona. 
 
Već šest europskih zemalja dopušta prodaju kukaca za hranu
 
U Finskoj je Pekara Fazer počela razvijati koncept kukaca kao hrane još prošle godine, ali nije ga mogla realizirati dok država nije ukinula zabranu na prodaju kukaca za prehranu, što je napravila prošlog mjeseca. Još pet europskih država dopustile su prodaju kukaca još ranije Nizozemska, Velika Britanija, Danska, Belgija i Austrija.
 
Juhani Sibakov, direktor razvoja u Fazeru, kaže kako kruh od cvrčaka sadrži više proteina od običnog kruha te da također nudi potrošačima lagan način da se upoznaju s hranom temeljenom na kukcima. Fazer kukce uvozi iz Nizozemske, gdje se uzgajaju, ali pokušava pronaći lokalnog dobavljača.
 
Jedan od degustatora novog kruha. studentica Sara Kovisto, komentirala je kako “ne osjeća razliku”. “Ima okus kao kruh”, kaže. 

(Index)

Ne propustite